*Nettavisen* Nyheter.

Best for de unge på nett

Det har gått et år siden ungdomsportalen ung.no ble lansert. Ungdommene som besøker nettstedet ønsker informasjon om alt fra nødhjelp til sex.

16.02.04 13:16

Et år med offentlig informasjon presentert for ungdom og samlet på et sted. Men offentlig informasjon – hva er det, og hva skal man med det?

Eksplosiv økning
- I løpet av året som gikk, har ung.no hatt opp til 56.000 besøkende i måneden. Brukerne er gutter og jenter mellom 14 og 17 år, og de er like opptatt av bistand og nødhjelp som av sex, sier redaktør i ung.no Beate Aas.

Ung.no har siden høsten 2003 vært en av Sprays samarbeidspartnere. De leverer ukentlige artikler til våre sider, og i seksjonen som heter Samfunn finner du en rekke nyttige lenker som peker til ung.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ung.no skal ikke gi løsningen på alle problemer eller svaret på alt, men finnes fordi ungdom har krav på å få informasjon om det som handler om dem, om rettigheter, muligheter, men også plikter.

- De lurer fælt på hva de skal bli når de blir ”store” og har behov for å vite mer om førerkort. Mange vil ha mer informasjon om aldersgrenser, slanking og graviditet og lurer nok på om de ikke snart skal flytte hjemmefra, sier Aas.

Ungdom slutter ikke å spille på pengespill, de fortsetter å interessere seg for sex og slanking. Noen har kanskje tenkt at det å begynne å røyke i 2004 ikke er det aller lureste, og de aller fleste har hørt - og mener - at det er skikkelig teit å mobbe. I alle fall om de har kjent det på kroppen selv.

Vi tok en runde på siden og fant mange rettigheter og ganske mye mer¿

Navnebytte, gratis kondomer, reiser og tvangsekteskap
På ung.no finner du lenke til en oversikt over alle helsestasjoner for ungdom, der kan du blant annet få gratis kondomer. Disse helsestasjonene finnes nesten over hele landet.

Ingen kan endre navnet ditt etter at du har fylt 12 år, uten at du også skriver under på søknaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og så sier de til og med noe om sex, viser videre til egne prevensjonsskoler på nett, at påstår at man kan bli beruset av forelskelse og at man ikke trenger å ligge med noen om man ikke vil. Og så opplyser de om at man kan få gratis kondomer på helsestasjoner for ungdom, som finnes nesten over hele landet.

Skal du flytte for deg selv? Kan det hende du er interessert i informasjon om hva det koster å bo for seg selv, eller få tilgang på en leieboerkontrakt?

Kan du bytte en vare det er feil på, eller har du fått en gave som ikke falt helt i smak? Det går som regel an å bytte.

Har du lyst til å reise utenlands, men har ikke penger? Det er mulig å bo i utlandet et år uten kostnad for deg. Hva med Fransk Guyana, Italia, England eller Danmark? Du kan faktisk reise utenlands og få kost, losji, reise, forsikring, språkkurs, lommepenger og jobberfaring – helt gratis.

Og vet du forresten at Norge er medlem av NATO?

Ordet vektindeks, sier det deg noe?

Eller har du noen gang lurt på hva disse E-ene betyr – som finnes i maten du spiser? Gull og kalk eller giftstoffer?

Og husker du hvem som fikk fredsprisen i fjor?

Er du klar for å øvelseskjøre til lappen? Husk at du må ta trafikalt grunnkurs først. Sjekk ut mer om det.

Hva er nødnummeret til politiet?

Visste du at du kan melde deg ut av statskirken etter at du har fylt 15 år?

Og kunne du svart på spørsmål om hvem som har den lovgovende makt i Norge?Regjering eller Stortinget?
Hva tror du en slik portal svarer på spørsmål om ’Hvor stor skal penisen være?’

Og selv om det er altfor høyt, så var det faktisk 10 450 skilsmisser i Norge i 2002.

Det er ikke lov med tvangsekteskap i Norge, begge må gifte seg av fri vilje.

Bruker du litt tid der, finner du faktisk ganske mye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.