RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Best innflytelse i små kommuner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Velgerne i små kommuner er mest fornøyd med mulighetene til å kunne påvirke kommunale beslutninger.

Det viser en fersk undersøkelse om lokaldemokratiet. Her går det fram at 53 prosent av de spurte er godt fornøyd med mulighetene de har til å påvirke kommunale beslutninger som engasjerer dem.

I de store kommunene er denne andelen bare 43 prosent. Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete er naturlig nok veldig fornøyd, sett i lys av den siste tids debatt og krav om kommunesammenslåinger.

- Jeg tror dette skyldes at det er kortere vei mellom folk og folkevalgte i de små kommunene, sier Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- De større kommunene bør diskutere om det er måter å organisere det politiske arbeidet på som gjør at det blir større nærhet til de folkevalgte. Det er en viktig verdi i det norske demokratiet at man kan ha kontakt og føle at man blir hørt, sier Navarsete.

Ikke fornøyd
- Men du kan vel ikke være fornøyd med at bare om lag halvparten av innbyggerne føler de kan påvirke?

- Nei, det er ikke bra. Vi må diskutere hvordan vi kan skape mer engasjement blant folk flest og gi muligheter til å delta i lokale prosesser, sier Navarsete og nevner folkemøter og høringer som eksempler på tiltak.

- De fleste er i dag på nett. Det gir en god mulighet til å spille direkte inn overfor kommunens ledelse. Den muligheten må utnyttes bedre, sier hun med en forsiktig hevet pekefinger.

- Jeg er opptatt av at kommunene skal fungere godt. Det skal også være tillit til lokaldemokratiet og at innbyggerne er fornøyde med tjenestene, sier Navarsete.

Stryke på listene?
- Kan det bli aktuelt å gjeninnføre muligheten til å stryke ved kommunevalg?

- Det diskuterer vi. Det var en ordning som hadde sine negative sider, men det hadde også noen positive sider knyttet til et visst engasjement.

- Tør du mene noe om dette spørsmålet?

- Jeg har vært blant dem som er kritisk til det, for vi sliter med rekruttering til å få folk til å stå på kommunevalglistene. Noen ganger kan det være gode grunner til å bli strøket til bunnen, mens det andre ganger er mindre gode grunner for det, sier hun diplomatisk.

Handlingsrom
Generelt er Sp-lederen opptatt av å gi kommunepolitikerne større handlingsrom til selv å kunne prioritere.

- Vi i Senterpartiet jobber hver dag med å sikre kommunene større armslag, sier hun og legger til at det gleder en kommunalminister at ni av ti innbyggere sier seg godt fornøyd med kommunens tjenestetilbud.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere