RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Shutterstock)

Best trening for gravide

Trening kan redde deg mot de verste graviditetsplagene. Selv kvalmen!

(SIDE2): Første del av graviditeten føler du deg kanskje både kvalm og energiløs.

For mange er sofaen mer fristende enn treningssentret - forståelig nok. Men, forfatter av boka «Trening for kule mager» og produktdirektør i Sats, Jill Jahrmann mener trening kan fordrive kvalmen hvis du bare kommer deg ut av sofakroken. Man skal ta hensyn til kroppen, men trening er absolutt ikke farlig, mener hun.

- Allerede fra ganske tidlig i svangerskapet vil man kjenne at kroppen oppfører seg mer tydelig en ellers – den sier tydelig fra hva den trives med. Følg disse signalene, så gjør du ingenting feil, sier hun.

Hun mener allikevel at de som er i god form fra før av kan fortsette treningen omtrent som normalt, mens de som ikke er vant til å trene bør være litt mer forsiktige, i begynnelsen av graviditeten sin.

HER ER JILLS GODE TIPS FRA BOKA «DEN KULE MAGE» TIL GRAVIDE SOM VIL HOLDE SEG I FORM:

Første trimester - gjør som du pleier
Det er ikke snakk om stor vektøkning, så de generelle tipsene lyder; «gjør som du pleier» Altså- tren som du pleier, med samme intensitet, varighet etc., men ikke øk innsatsen. For dem som ikke trente før graviditeten er det en litt annen sak. Jeg vil absolutt anbefale dem å røre på seg, men ta det forsiktig. Begynn med forsiktig trening, enten i form av raske gåturer, ulike typer treningspartier eller på treningssenter. Om du en gang i livet ditt skal investere i en Personlig trener, gjør det nå!

Bekjemp kvalmen!
Ca. 75 prosent er plaget av kvalme disse første månedene. En del slutter å trene på grunn av kvalmen. Jeg vil anbefale de gravide å teste ut trening på tross av kvalmen selv om det oppleves som motstridende å gå på trening i kvalmetåka. Mange opplever nemlig at trening er det eneste som makter å jage vekk kvalmen, underveis i treningen og i noen timer etterpå.

Viktig råd: Drikk masse og spis et lite måltid rett etter trening.

Hva skjer: I det første trimesteret bygger kroppen seg opp til resten av svangerskapet. Morkaken produseres, blodvolumet begynner å øke, leddene blir mykere på grunn av økt relaxin (hormon) blant annet. Kvinner som trener i denne perioden gjør mye bra for fosteret. Trenende kvinner bygger nemlig opp en større og mer effektiv morkake som igjen sørger for bedre tilførsel av oksygen og næring til barnet. Det er verdt å merke seg at man er spesielt opptatt av å ikke oppleve overoppheting i disse første 12 ukene. Det kan dermed være fornuftig å unngå løpeturer utendørs om du er på ferie i Thailand. Med nordiske forhold skal det svært mye til for å oppleve overoppheting.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Andre trimester - du er dronning!
I dette trimesteret er de fleste gravide «dronninger». Kvalmen har passert og formen er på topp. Trening føles bra og det er bra. Det finnes selvfølgelig noen unntak. Bekkenløsning er en av disse. Dersom du er blant de uheldige som opplever patologisk bekkenløsning (alle har litt, men bare får så mye at de plages av det), er ikke trening over vann å anbefale, dessverre. Da er det mer snakk om behandling hos fysioterapeut og forsiktig vanntrening for å bremse og lindre smertene.

Tommelfingerregel: Du som har trent både før og hittil i svangerskapet kan fortsette som før, men antakelig vil mange velge aktiviteter uten for mye hopp og løp ettersom kiloene kryper på. Det er ikke farlig å løpe, men mange synes det er ubehagelig. Når det gjelder styrketrening kan du følge den tommelfingerregel; Du skal ikke trene tyngre enn at du kan puste gjennom øvelsene. Om du legger på deg så mange kilo at du må holde pusten og presse med magen (øke buktrykket) så trener du i hardeste laget. Om du begynner å trene i andre trimester gjelder de samme rådene som i første trimester.

Ikke tren: Dersom du er blant de 15 prosentene som får det som kalles Vena cava syndrom, så kan du ikke lenger trene liggende på rygg. Du oppdager lett denne tilstanden om du legger deg ned på ryggen. Om du opplever at du blir svimmel og uvel der du ligger er det mye mulig at fosteret klemmer på en stor vene i ryggen, og at du dermed ikke får blodet opp igjen til hodet. Ikke farlig, men unngå ryggliggende.

For deg og babyen er det bare fordeler med trening. Det er bevist at trenende kvinner har færre svangerskapsdepresjoner, har et bedre forhold til kroppen sin, har mindre korsryggplager og legger på seg mindre kroppsfett.

Tredje trimester
Kroppen blir stadig tyngre, den flytter rundt en liter mer blod enn vanlig, og bare morkake, fostervann og livmor veier flere kilo. I tillegg er det vanlig med hevelser i ben, hender og ansikt, treg mage, sure oppstøt og søvnproblemer.

Lavere tempo: Det er naturlig å redusere tempoet etter som kroppen blir tyngre å flytte på. Mange liker spinningtimer i graviditeten fordi syklingen ikke innebærer å måtte flytte kroppsvekten. Dette er flott aktivitet, men pass på å sette styret høyt så magen får god plass. Vær også nøye med å holde bekkenet stabilt når du står og sykler.

Det er ingen absolutt grense for når man bør kutte ut treningen i forhold til termin. Enhver kvinne bør kjenne etter og være bevisst på at man trenger å samle krefter de siste ukene. Lett trening kan bidra til å fylle på disse kreftene mens mer anstrengende økter kan bli for mye.

Trening er suverent for både treg mage og hovne ben. Gange er spesielt bra i så måte. I tillegg er det jo kjent at treningen påvirker søvn og appetitt i positiv retning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere