RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Best trening om ettermiddagen

Sist oppdatert:
Lungekapasiteten varierer gjennom dagen og derfor kan du få mye igjen for å trene til riktig tid. Her ser du når på dagen det er best å trene.

Om ettermiddagen er lungekapasiteten på topp. Da får du også mest igjen for treningen.

Mange funksjoner i kroppen blir påvirket av døgnrytmen vår.

Nå mener amerikanske forskere at dette blant annet kan ha konsekvenser for hvordan vi legger opp trening eller gir medisiner til lungesyke.

Sent på topp
Legene ved Long Island Jewish Medical Center har undersøkt lungekapasiteten til nesten 5.000 pasienter over fem år.

Målinger av lungekapasiteten på dagtid viser at lungene jobber mest effektivt rundt klokka fire og fem på ettermiddagen. Midt på dagen var lungekapasiteten aller dårligst, i følge undersøkelsen.

Rapporten fra den omfattende undersøkelsen ble presentert på et møte i organisasjonen American College of Chest Physicians.

Maksimal effekt
- Kroppens døgnrytme regulerer søvn, aktivitet, forbrenning og mange andre prosesser gjennom dagen. Rytmen påvirkes igjen av hvordan vi utsettes for sollys og mørke.

- Våre studier viser at lungefunksjonen har en egen rytme som kan påvirke hvor mye aktivitet vi tåler gjennom dagen, og dermed avgjøre det beste tidspunktet for fysiske aktiviteter, forteller forskeren Boris Medarov til BBC News.

- Vi assosierer ofte slutten av arbeidsdagen med å være utslitt og mindre motivert for fysisk aktivitet. Men det er på dette tidspunktet lungefunksjonen ser ut til å være helt på topp. Resultatet er at trening på dette tidspunktet vil gi maksimal utnyttelse av innsatsen, mener Medarov.

Bedre medisin
Bedre kunnskap om lungekapasiteten kan også ha konsekvenser for lungesyke som trenger medisinsk behandling. Med riktig timing kan medisin i mindre doser gi større effekt for mange pasienter.

- Mange pasienter med astma og kroniske lungesykdommer bruker medikamenter døgnet rundt. Men de kan kanskje nøye seg med mindre behandling og lettere medikamenter dersom de får medisinene når lungekapasiteten er aller best.

- Det kan også være lettere å fjerne tuber for hjelp til åndedrettet hos lungesyke når vi vet at lungekapasiteten er på det maksimale og pasienten har best forutsetninger for å puste selv, forklarer Medarov.

Flere saker på Mozon.no
Fulle bier gir alko-svar
Langrennsløpere fikk astma av kulde
Te hjelper hjernen
Slanking for slubberter
P-piller godt for hjertet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere