RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beste i by’n

Foto: Peder Astrud (Visit Sørlandet)
Sist oppdatert:
Du kan kanskje gi innsidetips til New York og Paris, men hvor godt kjenner du Hamar, Bodø, Arendal og andre norske byer?

Følg oss på FACEBOOK

Enten du skal besøke familie i sommer, bare kjører gjennom eller har lyst på en billig byweekend: Her er en miniguide og tips til 9 norske byer.

LAST NED HUNDREVIS AV GRATIS BYGUIDER!

Tips til Bodø

Nordlands hovedstad er preget av etterkrigstidens funkisarkitektur med byggene rundt Rådhusplassen som de fremste eksempler. Dette er en konsekvens av at byen var blant de hardest sønderbombede under andre verdenskrig, og reiste seg fra ruinene i voldsomt tempo. Det har bodd folk i området i minst 10 000 år, og spor av noen av landets aller eldste bosetninger er funnet ved den nærliggende Saltstraumen. Dette er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer, og Bodø er i det hele tatt omgitt av makeløs natur. Ellers bør flyentusiaster kjenne sin besøkelsestid på Norsk luftfartsmuseum, der du blant annet kan ”prøvekjøre” jagerfly i simulator.

Restauranttips i Bodø

Gourmetrestauranten Svendgårds i Dronningens gate er i en klasse for seg, og serverer kulinariske mesterverk, gjerne med sesongens lokale råvarer. Av rimeligere alternativer anbefales Great Gandhi Restaurant og Orion Pizza.

Hotelltips til Bodø

Konjakk i høyre, Hamsun-roman i venstre, og du er klar for å synke ned i en dyp skinnstol i bibliotekbaren på Skagen hotel, der nordnorsk gjestfrihet og sjelero tas på alvor.

Tips til Hamar

Hedmarks største by trekker til seg spesielt interesserte av vidt forskjellig art. Ihuga skøytenerder drar til Norge ens ærend for å se Vikingskipet, som rundt påsketider fylles av ekstremt datainteressert ungdom under The Gathering. Togentusiaster fra hele verden oppsøker Norsk jernbanemuseum, som ble etablert så tidlig som 1896 og har sin naturlige plassering her hvor tre toglinjer krysser spor. Ellers er det obligatorisk å avlegge Domkirkeodden en visitt, med sine stilfullt innbygde middelalderruiner, urtehage, museer, konserter og teaterforestillinger.

Restauranttips til Hamar

Hamarstua spiseri ligger idyllisk til ved Mjøsa, og har en fristende, internasjonal meny som tilpasses årstidene. Puben The Irisman har enkel, men god mat og er særdeles trivelig.

Hotelltips til Hamar

Sejersted pensjonat er et familiedrevet, tradisjonsrikt og rimelig alternativ i et rolig strøk av byen. First Hotel Victoria i Strandgaten er byens eldste hotell, og har gjort ære på sin gamle stamgjest Christian Krogh ved å kalle opp restauranten etter ham.

Tips til Harstad

Årets kulturelle høydepunkt i ”Vågsfjordens perle” er Festspillene i Nord-Norge rundt Sankthans-tider, men det betyr ikke at det er taust resten av året. Nord-Norges største kulturhus åpnet dørene her i 1992, og i høst spenner programmet mellom Marit Larsen i oktober til ”Et dukkehjem” i november. Ved Kulturhuskaia finner du for øvrig verdens eldste, seilende skonnert, den praktfulle Anna Rogde, som brukes og leies ut til ulike aktiviteter. Militærhistorie og Forsvarets nærvær setter ellers sitt preg på byen, selv etter at Befalskolen for Infanteriet i Nord-Norge ble nedlagt i 2003.

Restauranttips til Harstad

De fire roser i Grønnegata lokker med fransk og italiensk matglede av svært høy klasse. Hoelstuen midt på torget har også markert seg skarpt etter oppstarten for fire år siden, og serverer lokale råvarer eksotisk vis.

Hotelltips til Harstad

Røkenes gård og gjestehus litt utenfor sentrum er et mildt sagt historisk sted med røtter tilbake til folkevandringer og vikingtid. Vertskapet har tatt i mot flere statsledere, men er like gjestfrie ovenfor alle.

Tips til Sarpsborg

Olavsdagene, som går av stabalen rundt Olsok, er desidert størst, men også evenementer som Glengsfestivalen, Bedemarten og bilfestivalen Gatebil (over kommunegrensa til Rakkestad) skaper liv og røre i Sarpsborg. Norges tredje eldste by ble grunnlagt av Olav den hellige i 1016 under navnet Borg, men det har bodd folk her i 7000 år. Dette er faktisk den norske byen der det er funnet flest hellerisninger, drøyt 600, og Borgarsyssel museum kan lose deg deg gjennom lokal kulturhistorie. Den voldsomme Sarpsfossen skal være Europas største når det gjelder vannføring, og har vært helt sentral i byens nyere historie og industri, mens yngre familiemedlemmer nok vil ha mer moro av et besøk til Superland eller Eventyrfabrikken.

Restauranttips til Sarpsborg

I bilfrie St. Marie gate ligger restaurantene tett. Brasserie 74 er en koselig favoritt med internasjonal meny. Da Vinci anbefales om du har lyst på italiensk, mens China Plaza, tross navnet, også har thailandske, malaysiske, koreanske og norske retter på menyen.

Hotelltips til Sarpsborg

Det nylig utvidede Quality Hotel & Resort er byens storhotell, med blant annet stort opplevelsessenter og spa. Et litt rimeligere og sentralt alternativ er Rica Saga Hotel.

Tips til Arendal

Sørlandets Venedig fikk sitt kallenavn fordi byen skal være bygget på syv holmer. Kanalene er for lengst fylt igjen, men diskusjonen om å grave dem opp lever. Det er uansett nærheten til vann som definerer Sørlandets eldste by, og slik har det vært siden økt skipstrafikk over Skagerrak i seinmiddelalderen la grunnlaget for et livskraftig samfunn. Ta en rusletur blant Tyholmens inntagende og særpregede trehusbebyggelse, som ble spart under de store bybrannene på 1800-tallet. Nyt kaféliv og maritim stemning ved Pollen, eller unn deg en fergetur til den flotte øya Merdø.

Restauranttips til Arendal

Café Lindvedske på Tyholmen er trivelig året rundt, og ølelskere vil fryde seg over utvalget fra mikrobryggeriet Nøgne Ø. PS: Sjekk når de har gjestekokk-kveld! Chaos og Tapas på solsiden av Langbrygga er et fargerikt sted med nydelig mat, mens den litt «hemmelige» Thai-Esan i Vestre gate 21 serverer byens beste thaimat.

Hotelltips til Arendal

Arendal Gjestehus er en restaurert herskapsvilla med egen hage, sjarm og gunstige priser. Et stykke utenfor sentrum finner du et av landets lekreste funkisbygg, Strand Hotel Fevik, som også har en spektakulær beliggenhet.

Tips til Drammen

De senere års målbevisste oppfriskning av industri- og pendlerbyen har blitt merke til langt utover landets grenser. I fjor mottok en rørt ordfører pris for Europas beste byfornyelse, mens gjenoppbyggingen av Drammen teater etter brannen i 1993 på sin side ble belønnet med Europa Nostra-prisen. Den en gang legendarisk skitne Drammenselva er rensket kraftig opp og en tur langs den nye elvepromenaden kan trygt anbefales. Bragernes torg er Norges største, og har vært byens naturlige midtpunkt og møtested i hundrevis av år. Ølelskere bør kjenne sin besøkelsestid hos Norges eldste bryggeri Aass, som tar i mot besøkende i den vakre Gildehallen, der du blant annet kan få kjøpt munnblåste glass spesiallaget for bryggeriets edle dråper.

Restauranttips til Drammen

Glass brasserie & bar har panoramautsikt over den sakteflytende elva og et fusjonskjøkken med vekt på norske råvarer. Dynastiet Restaurant serverer kinesiske retter med hovedvekt på provinsene Kanton og Szechuan.

Hotelltips til Drammen

Du bor godt og sentralt på for eksempel First Hotel Ambassadeur, som blant annet har en liten relax-avdeling og tilbud om matkurs. Et rimeligere alternativ er Høvik overnatting, der kan leie rom i et villastrøk med hage noen få minutters gange fra sentrum.

Tips til Haugesund

Sild, jazz og film er stikkord i august, da Haugesund står fullstendig på hodet noen uker, men også ellers i året er Rogalands tredje største by vel verdt en tur. Ikke minst bør historieinteresserte kjenne sin besøkelsestid. Nord for sentrum finner du for eksempel Norges riksmonument Haraldshaugen, der Hårfagre skal ligge begravet, mens vårt lands navn har sin opprinnelse fra Karmsundet, som i tidligere tider ble kalt Norðrvegr. Det rikt utsmykkede, rosa rådhuset er et av landets fremste, nyklassisistiske bygg. Et par kvartaler nedenfor kan du rusle langs Haraldsgata, som skal være landets lengste gågate, og nedenfor der igjen finner du en livlig og trivelig lysløype langs Smedasundet.

Restauranttips til Haugesund

Kjartan Kjetland og hans Extreme Dinners byr på virkelig uvanlige matopplevelser, og har blant annet hatt suksess med sitt Arrabitata-konsept der 16 retter blir matet gjestene med skje. Ellers er komlemiddagen på BestaStuå en solid og hjemmekoselig opplevelse.

Hotelltips til Haugesund

Clarion Collection Hotel Amanda ved Smedasundet har filmtema, fin utsikt, finsk sauna og hjemmekoselig atmosfære. Et rimeligere og like sentralt alternativ er Strandgaten Gjestgiveri.

Tips til Kristiansund

Nederlendere drev tømmerhandel her på 1500-tallet, men det var fisken som utover på 1700-tallet ga Kristiansund styrke og vekst. I 1850 hadde byen landets største klippfiskproduksjon, noe du kan lære mer om på Norsk klippfiskmuseum. Ellers er landets eldste opera, med røtter tilbake til 1805, blant byens store stoltheter, og i februar bør du få med deg Operafestukene. 22.–27. juni setter Frode Alnæs’ Tahitifestival sitt preg på byen, men musikklivet blomstrer året rundt. Bydelen Innlandet har unik kystarkitektur, og sent en klar kveld bør du ta sykkel eller bil fatt sørover. Da når du Atlanterhavsveien, som i 2005 ble kåret til århundrets norske byggverk. Synet av sola som går ned i havet bak Kvithomen fyr har få reelle utfordrere.

Restauranttips til Kristiansund

Smia fiskerestaurant, som ligger i et trivelig trehus fra 1787, satser på nordmørsk tradisjonsmat og har vunnet flere høythengende utmerkelser for sine kulinariske prestasjoner. Dødeladen café og kultursted holder – utrolig nok – til i et enda eldre hus, og er et tilbakelent sted med stadige arrangementer.

Hotelltips til Kristiansund

Ti minutters gange fra sentrum kan du overnatte rimelig og med flott havutsikt i Dalabergan Rorbuer. Noen kilometer utenfor byen finner du Angvik Gamle Handelssted, et hotell med historisk sus, spa og eget museum.

Tips til Porsgrunn

Grenlandsbyen, kjent for prosessindustri og porselen, har tatt grep og blomstrer mer enn på lenge. I juli 2007 feiret Porsgrunn sine første 200 år som by, og blant gavene var en ny, flott rådhustrapp som har inntatt rollen som utendørs, kulturell storstue. Trappa leder ned mot elva, der en trafikkfri promenade er blitt et deilig pusterom, mens Storgata syder av kaféliv og handel etter at kjøpesenteret Down Town truet med å drenere sentrum for folk. Byens største turistattraksjon, Porsgrunds Porselænsfabrik, flagget riktignok tidligere i år ut sin industrivirksomhet, men har bevart blant annet fabrikkutsalg og designavdeling. Ellers er Grenland Friteater en nøkkelinstitusjon i byens kulturliv, med forestillinger, byvandringer og ikke minst stor teaterfestival i juni. Byen har også flere gode kunstgallerier, hvorav Galleri Osebro fortjener spesiell oppmerksomhet.

Restauranttips til Porsgrunn

Stilfulle Restaurant Osebro, som du finner i et 250 år gammelt herskapshus i Storgata, regnes som byens beste restaurant. Kafe K langs elvepromenaden har flott uteservering, god mat og gromme jazzkonserter, mens Friiserbrygga mat & vin er best på tapas.

Hotelltips til Porsgrunn

Hotell Vic i Skolegata har solide røtter og sentral beliggenhet. Den eldste delen ble bygget som herregård av konsul J.S.Gasman i 1825, og er dermed nesten jevngammel med Porsgrunn by.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere