Den 36 år gamle finnmarkingen nådde klokken 08.50 lokal tid toppen av verdens 12. høyeste fjell, «Broad Peak». Fjellet ruver 8051 meter over havet og ligger lokalisert i et fjellområde kalt Karakoram, nord i Pakistan. Tidligere har bare én nordmann vært på toppen.

Hun er nå ankommet camp 3, etter å ha brukt elleve timer på selve toppstøtet, som det heter på klatrespråket. Det opplyser apparatet rundt Harila om i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Forrige uke besteg den norske klatreren nabofjellet til «Broad Peak», nemlig «K2» – som av mange regnes som ett av de aller farligste fjellene å klatre i verden. På vei opp «K2» hadde Harila selskap av den tidligere håndballspilleren Frank Løke, og sammen ble de to nummer 3. og 4. som noen gang har besteget toppen med norsk pass i hånd.

Gyver løs på nye 8000-meterstopper

36-åringen skal ifølge pressemeldingen ikke hvile på laurbærene når hun kommer helt ned til bascampen nedenfor «Broad Peak».

Da skal Harila og reisefølget hennes nærmest på direkten sette kursen mot de to gjenstående toppene de ikke har besteget denne sesongen. Det er da snakk om Gasherbrum 1 og Gasherbrum 2. Førstnevnte ruver 8080 meter opp i luften og Gasherbrum 2 er 8035 meter høy.

Kan bli historisk

Krisitin Harila har satt seg et hårete mål. Hun vil bli den raskeste til å klatre alle fjell over 8000 meter noensinne. Den nepalske klatreren Nimsdai (kjent fra Netflix-dokumentaren 14 Peaks) er den eneste som har fullført disse fjellene i løpet av en sesong. Nimsdai gjorde på sin side unna alle toppene uten ekstra oksygentilførsel på 189 dager, noe som må sies å være ganske ellevilt.

Men selv om målet kan virke uoppnåelig, er Harila allerede et godt stykke på vei. Allerede er ni topper unnagjort. Det betyr at hun «bare» må bestige de fem siste 8000-meterstoppene for å sikre seg rekorden, men det må skje i løpet av denne sesongen.

Rekord i sikte

Allerede i starten av mars begynte finnmarkingen på det enorme prosjektet, et prosjekt hun har satt seg fore å gjøre unna på 172 dager, og ved det sette ny verdensrekord – 17 dager raskere enn rekordholder Nimsdai.

Men, skal vi tro nisjemagasinet Everest Chronicle, må Harila få opp farten. Hun ligger nemlig tre dager bak i løypa i forhold til tempoet innværende rekordholder holdt da han satt sin rekord i 2019.

Uavhengig om hun klarer å ta igjen Nimsdais tempo, så vil hun bli den aller første – og raskeste – kvinnen til å gå de 14 toppene på en sesong.