*Nettavisen* Nyheter.

Bestekompiser kolliderte

Foto: Ivar Værnesbranden (Stjørdalens Blad)

Jonny Grande frontkoliderte med kamerat Billy Reppe.

02.03.11 12:50

- Jeg så bare et grin i ansiktet på mannen i bilen imot. Etter frontkollisjonen så jeg at det var kompis min, Jonny.

Det forteller Billy Reppe fra Meråker til Stjørdalens Blad.

Som et under kom han og kameraten Billy Reppe fra det med livet i behold etter en dramatisk kollisjon front mot på E14 i vinterferien.

Les også: Trafikkulykke på E14

Skjønte lite
– Jeg husker Billy plutselig var der, og jeg spurte hvordan det hadde gått med dem som satt i den andre bilen. Det var først da jeg kom på sykehuset jeg fikk vite at det var nettopp Billy jeg hadde kollidert med, forteller Jonny Grande.

Billy Reppe kom kjørende oppover dalen mot Meråker da det plutselig er en buss og en bil som fyller begge kjørebanene. Kollisjon var uungåelig.

– Hva tenkte du da bilen kom mot deg?

– Jeg tenkte på å svinge av veien, men det var umulig på grunn av snøkanten, forteller Billy.

Etter smellen greier den erfarne brannmannen å tenkte klart. Med 20 års tjeneste i brannvesenet i Meråker og to perioder bak seg i FN-tjeneste har han tross alt en del erfaring med å håndtere dramatiske situasjoner.

Han prøvde å få hjelp til å ringe 112, men de endte med at han måtte gjøre det selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ivar Værnesbranden

Sliter med skyldfølelse
De to kameratene fra Meråker har tilbrakt mange somre sammen, og har et godt vennskap.

Jonny forteller at han sliter med skyldfølese, selv om ingen fikk alvorlige fysiske skader.

– Det var jo min skyld. Jeg var i ferd med å kjøre forbi en buss, en ”spritbuss” på vei til Sverige, da jeg oppdaget bilen som kom mot meg. Jeg så med en gang at jeg ikke hadde noen som helst sjanse. Det var bare å vente på smellen, forteller Jonny Grande der han sitter i godstolen i stua hjemme i Høe-feltet i Meråker og rekonstruerer ulykken.

Indre blødning
Litt indre blødning har han i brystkassen, den ene hoften er forslått, og et ben i nakken er skadd. Ellers har han kommet fra ulykken uten men.

– Dere er på talefot etter det som har skjedd?

– Åja, skratter Billy Reppe. I likhet med kameraten gleder han seg over at det gikk såpass godt. Samtidig underer de seg over livets tilfeldigheter.

Ulykken i Flora før helgen er slett ikke den første dramatiske opplevelsen for Jonny Grande. Han har overlevd mer enn de fleste.

Fikk støt
For noen år siden fikk an flere tusen volt gjennom kroppen i en arbeidsulykke som elektriker. Han var iferd med å gjøre rent i en transformator. Uheldigvis tok han feil og gikk inn i en celle, nærmest som et skap, der høyspentstrømmen fortsatt sto på.

– Strømmen ødela nervesystemet i kroppen, forteller 61-åringen, som også har hatt hjerteinfarkt i tillegg til et par stygge ulykker i barndommen.

Stubbe
– En gang var jeg ganske høyt oppe i et tre for å se på et reir. Men trosten var aggressiv og fløy mot meg så jeg deiset rett i bakken på en trestubbe. Da jeg våket, lå jeg på Namsos sykehus etter å ha vært bevisstløs i ett døgn, forteller 61-åringen. Han bodde i Grong i Nord-Trøndelag den gangen.

Da han ble litt eldre, flyttet familien til Hommelvik. Her hengte kameratene opp et slengtau.

– En gang jeg skulle slenge meg av gårde, skled jeg til og falt rett ned. Ennå husker jeg rykket da jeg dunket hodet mot et tre, og i det samme fallet fikk jeg tredd en spiker rett gjennom underleppa og inn i munnen forteller Jonny Grande.

Han håper han har noen liv igjen, men innser at han bør ta det litt mer forsiktig framover.

Les flere saker fra Stjørdalens Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag