Gå til sidens hovedinnhold

- Betaler 300 mill. mer for strømmen

Sunndalsordføreren slåss for billigere strøm til aluminiumsverket.

Tirsdag møtte sunndalsordfører Tove-Lise Torve (Ap) representanter for Statsministerens kontor og olje- og energidepartementet. Hennes krav er enkelt: At hjørnesteinsbedriften i kommunen får samme strømpris som kraftkrevende energi i Sør-Norge.

- Hydro Aluminium Sunndal betalte 300 millioner kroner mer for strømmen i 2008 enn hva det samme forbruket ville ha kostet i Sør-Norge, sier Torve til Nettavisen.

Før helga skrev hun brev om saken til statsminister Jens Stoltenberg og ble innkalt til møte i Oslo på rekordtid:

- Det skal statssekretær Svein Fjellheim ha all ære for. Han har jobbet i LO og vet hvor viktige dette er.

200 arbeidsplasser
I fjor gikk Hydro Aluminium Sunndal med et overskudd på over en milliard kroner før renteutgifter og skatt, men siden sommeren har aluminiumsprisen falt med nær 70 prosent. Nå vurderer selskapet å stenge ned deler av produksjonen, noe som ifølge Torve kan ramme 200 av cirka 1000 arbeidsplasser ved bedriften.

«Det er en kjent problemstilling at Midt-Norge er et underskuddsområde på elektrisk kraft. Dette har blant annet ført til at prisen er vesentlig høyere i Midt-Norge enn i Sør-Norge. Dette er etter vår mening dypt urettferdig og sterkt konkurransevridende for vårt næringsliv. Kraftforedlende industri blir spesielt rammet av denne forskjellsbehandlingen,» skrev Torve i brevet til Stoltenberg.

Hun frykter stor arbeidsledighet i kommunen og krever at regjeringen griper inn og gjør om prispolitikken slik at industrien i Midt-Norge ikke belastes med høyere energikostnader enn i Sør-Norge.

- Alvorlig situasjon
Statssekretær Robin Kåss (Ap) i olje- og energidepartementet var til stede på møtet tirsdag. Han betegner kraftmangelen i Midt-Norge som en «meget alvorlig situasjon».

- Regjeringen har hele tiden hatt full trøkk på denne saken, men dette tar tid, sier Kåss.

Han sier at møtet med sunndalsordføreren og hennes delegasjon gjorde inntrykk på ham, men sunndalingene er ikke alene om å være bekymret. Sist uke møtte Kåss bekymrede og usikre representanter for eksportindustrien i Vest-Agder.

- Eksportnæringen generelt er hardt rammet av finanskrisen. Jeg tror ikke folk flest har forstått hvor alvorlig finanskrisen faktisk er for Norge, sier Kåss.

Les også Betalte en annens strømregning ti år

Kommentarer til denne saken