Gå til sidens hovedinnhold

Betaler 679 kroner dagen per flyktning til konferansesenter eid av kristen menighet

For å plassere 1000 flyktninger i fire uker skal UDI betale 19 millioner kroner til et konferansesenter som er eid av kristen menighet.

Tirsdag ble det klart at UDI skal innkvartere inntil 1000 flyktninger midlertidig på Oslofjord Convention Center (Oslofjord) på Brunstad i Stokke i Vestfold.

De første flyktningene er ventet torsdag denne uken, men det er usikkert hvor mange som blir plassert der fra starten av.

Bygningsmassen på området eies av stiftelsen Brunstad Konferansesenter som igjen har sterke knytninger til Brunstad Christian Church/Brunstad kristelige menighet. Menigheten som på folkemunne kalles Smiths venner.

Selve selskapet som står bak konferanseselskapet er er kommersielt og heleid av private aksjonærer. De leier store deler av området fra menigheten. Det er altså dette komersielle selskapet som UDI nå har gjort avtale med.

Les også: Her skal 1000 asylsøkere innkvarteres

Mange aktivitetsmuligheter

Avtalen mellom UDI og Oslofjord har en prislapp på 19 millioner kroner.

-Fire uker med fullt belegg på alle de 1000 plassene hvis alle spiser alle måltidene vil koste UDI rundt 19 millioner kroner, sier presserådgiver i UDI John Olav Kroken til Nettavisen.

Prislappen blir trolig noe lavere, da det antas at alle plassene ikke fylles opp fra dag én.

- Avtalen innebærer innlosjering og faste måltider. Oslofjord Convention Center har ikke forpliktet seg til å arrangere aktiviteter, men stedet i seg selv gir en del muligheter, sier Kroken.

- Stedet har for eksempel badestrand, kyststi for turer i nærområdet, og friområde og lekeplass for barna, med blant annet klatrestativ. Røde Kors vil også være der og sørge for et helsetilbud og noen å snakke med. Det vil også bli anledning for frivillige til å arrangere uformelle aktiviteter på stedet, for eksempel ballspill med barna, sier Kroken.

Les også: En epost fra ei dame i Horten fikk 1000 flyktninger til Stokke

Artikkelen fortsetter under bildet.

679 kroner dagen

Hvis vi tar utgangspunkt i prisen for fullt belegg betyr det at én flyktning koster UDI 19.000 kroner i løpet av fire uker eller 4750 kroner per uke.

Plassene i Stokke er ikke ment som langtidsplasser, men et sted for flyktningene å være før de får et mer permanent bosted.

19 millioner høres kanskje mye ut, men per flyktning per dag er det snakk om 679 kroner - inklusive mat.

Kommunen må tilby helsehjelp

Oslofjord er et stort området i Stokke og har erfaring med å huse mellom 5000 og 6000 mennesker av gangen. UDI tror derfor de fint vil kunne håndtere situasjonen når det gjelder måltider og generell logistikk.

Stokke kommune har ansvar for å tilby primærhelsetjenester til alle som oppholder seg i kommunen, og det omfatter også flyktninger og asylsøkere.

- Helsehjelp kan være en utfordring. Helseproblemer som normalt blir behandlet av fastlege eller legevakt er Stokke kommunes ansvar Som kompensasjon får kommunen fullt vertskommunetillegg fra UDI. Røde Kors vil også hjelpe asylsøkerne og vil være tilstede på Oslofjord. Generelt vil noen asylsøkere som oppholder seg lenge i mottak bli frustrerte over lang ventetid, men OCC er altså ikke et vanlig mottak, og asylsøkerne skal ikke være her lenge. Slik de ser ut nå, ikke lenger enn maksimalt syv dager, sier John Olav Kroken.

Hva som skjer etter fire uker er foreløpig usikkert. En prislapp for eventuelt forlenget avtale er så langt ikke bestemt.

8000 medlemmer i menigheten

Brunstad kristelige menighet står bak Stiftelsen Brunstad konferansesenter som eier Oslofjord Convention Center. Brunstad Christian Church ble stiftet i 1898 i Horten i Vestfold. Menigheten gikk på folkemunne under navnet Smiths venner, etter grunnleggeren Johan O. Smith. Det offisielle navnet var tidligere Den kristelige menighet, men menigheten byttet navn til Brunstad kristelige menighet, eller Brunstad Christian Church, internasjonalt. Ifølge menigheten har de rundt 8000 medlemmer i Norge og 40.000 medlemmer fordelt på rundt 60 land rundt om i verden.

Brunstad Christian Church kjøpte eiendommen på Brunstad i 1956. Fra å være et sted for interne stevner huser området nå en konferansesal med plass til 6800 personer og en bankettsal for 2500 personer. I tillegg er det flere hundre hytter på området som er kjøpt av medlemmene i menigheten på åremål.

Det har vært en rekke kontroverser rundt menigheten, spesielt når det gjelder økonomien til lederne i menigheten.

Kommentarer til denne saken