*Nettavisen* Nyheter.

Betaler gravide for å stumpe røyken

Foto: Jose Manuel Gelpi Diaz (Crestock)

Ikke alle klarer å slutte å røyke under svangerskapet.

23.07.09 22:06

(SIDE2): I Yorkshire og Humber, England, er det derfor opprettet et fond som skal hjelpe gravide kvinner å slutte å røyke. Prøvekampanjen, kalt Significant Others Supporters (SOS), betaler en belønning på opptil 200 pund til gravide kvinner som klarer å stumpe røyken. Det tilsvarer litt over 2000 norske kroner. Områdene har det høyeste tallet av kvinner som røyker under svangerskapet.

Hvis prøveordningen er suksessfull, skal belønningssystemet testes i resten av landet, skriver Mirror.

Målet er at gravide kvinner skal slutte å røyke, og forbli røykfrie etter fødselen. Noen mener tiltaket er rein bestikkelse, andre kaller det en effektiv måte å få bukt på problemet.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Ikke alle klarer å slutte
– Det er verdt hver eneste krone å beskytte ufødte barn. Mange kvinner slutter å røyke så fort de finner ut at de er gravide, men noen synes det er for vanskelig å holde seg unna sigarettene, sier professor Paul Johnstone. Han er direktør ved «Public Health NHS Yorkshire and Humber».

Johnstone hevder at det finnes en rekke bevis for at folk oftere slutter om de får belønning.

I tillegg til å få penger, blir de som ønsker å slutte tildelt en såkalt SOS-venn som kan være en venn eller slektning. Personen skal følge opp den som ønsker å slutte, og passe på at hun holder seg røykfri.

Tar man en røyk blir man kastet ut av programmet. Man blir testet månedlig for å bevise at man holder seg røykfri, og deltakerne må også delta på røykeslutt møter.

Å røyke under graviditeten øker risikoen for spontanabort, for tidlig fødsel og kan gi lav fødselsvekt.

Annonsebilag