RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betaler to millioner for pc-strøm til barna

Foto: ROLF FORMO/Erlend Angelo, ANB
Sist oppdatert:

Investor og kunstsamler Christian Ringnes er innhentet av den digitale verden. Det koster ham nå nesten to millioner kroner for at de yngste i hans familie skal få strøm til sine datamaskiner på familiehytta på Håøya i Porsgrunn kommune, skriver Telemarksavisen.

Christian Ringnes har personlig ikke behov for ekstra elektrisk spenning på familiehytta.

– Jeg klarer meg meget godt med solpanel og batterier som hyttestrøm. Men jeg innrømmer at med den yngre delen av familien og deres krav til datakraft, så har framtiden innhentet meg, sier han med en god latter.

Ikke aggregat

– Hyttestrøm er vel ikke noe som prioriteres av nettleverandørene, så det blir vel dyrt bare å få sjøkabel fra Stokkøya til sørenden av Håøya for å de yngste skal spille på data?

– Det blir dyrt, men hva gjør man ikke for at de unge i familien skal bruke hytta. Nå er det også krav om høyere spenning en solpanel for å få økt komfort på hytta. Alternativet hadde vært et aggregat som durte langs hytteveggen. Det er langt verre enn kostnadene med strøm.

– Hvor mye koster et slik anlegg som du nå forskutterer og andre hytteeiere rundt deg kan kople seg på etter hvert?

– Er ikke helt sikker, for anlegget er ikke helt ferdig. Men over en million kroner kommer det nok på, sier han.

Strenge krav

Prosjektingeniør Vidar Knutsen i Skagerak Energi korrigerer og sier at anlegget vil komme på mellom 1,5 og to millioner kroner.

Håøya er vernet og Fylkesmannen i Telemark skal se til at det ikke blir skjemmende luftstrekk over øya. Derfor legges det sjøkabel fra Stokkøya og settes opp en nettstasjon på eiendommen til Christian Ringnes.

Det er ingeniør Rune Dahl -Jacobsen i Skagerak Energi som har bestilt oppdraget med framføring av strøm til Håøya.

– Vi har innhentet alle tillatelser fra Fylkesmannen og Kystverket for dette anlegget. Det er strenge krav til en sjøkabel som skal spyles ned i sjøbunnen for ikke å være til hinder for skipstrafikken og de som tråler i fjorden. Det er en komplisert jobb, så jeg tror at vi får en sprekk i det vi først beregnet, sier han.

Kan ligge på vent

Når Christian Ringnes nå forskutterer elektrifisering av søndre del av Håøya, så kan de hytteeierne rundt henge seg på med lavspent fra nettstasjonen.

Så langt er det ikke noen som har gjort avtale som kan komme på mer enn et par hundre tusen kroner. Rune Dahl-Jacobsen sier til TA at dersom andre vil knytte seg på, men ikke til den prisen, så kan de vente til etter 10 år fra anlegget står ferdig. Da koster det ikke mer en 20 000 kroner å henge seg på. Det har Staten bestemt, sier han.

Tar det helt rolig

– Er det flere som venter på å knytte seg til det anlegget du nå forskutterer?

– Det er kommet signaler om det, men ingen avtaler ennå. Så jeg avventer, sier Cristian Ringnes, som legger til at hans sommerby er Langesund der han har mange gode venner.

– Kjempefint sted med mange hyggelige mennesker. Derfor trives jeg og familien godt i dette området og vi tar handleturen til Langesund hele sommeren. Jeg skal nå klargjøre hytta for sommeren og jeg gleder meg til båtturer på fjorden, sier Christian Ringnes.

Denne saken er levert av TA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere