*Nettavisen* Nyheter.

Betalte 130.000 kroner for å slippe helsekøen

Foto: Privat

-Jeg ble fortalt at jeg måtte vente to og et halvt år på operasjonen. Da orket jeg ikke mer, sier Knut Marius Lyngvær (30).

Fire måneder har gått siden Knut Marius Lyngvær (30) ble operert ved privatsykehuset Volvat medisinske senter i Oslo. Den ødelagte skiven mellom en av ryggvirvlene er fjernet og legen har satt inn en skiveprotese.

-De tre første månedene måtte jeg sitte stille, og helst ligge helt flat. Nå har jeg begynt å trene opp kroppen igjen. Jeg håper å være tilbake i jobb etter sommeren, sier Lyngvær.

Han står ennå i kø for å bli operert på statens regning ved Oslo universitetssykehus. Sykehuset har mottatt henvisningen fra legen, men Lyngvær har ennå ikke blitt innkalt for vurdering.

Lånte 130.000 kroner
-I fjor sommer mottok jeg bekreftelse på at sykehuset hadde mottatt henvisningen, og at jeg ville få brev i posten senere angående konsultasjon. Jeg ringte ned for å høre hvor lang tid det tok før jeg ble innkalt til vurdering, og hvor lang tid det ville ta før jeg ble operert. Kvinnen ved sykehuset spurte om jeg kunne holde på avføringen, og om jeg kunne gå. Det kunne jeg jo. Da sa hun at det ville ta minimum to år før jeg ble operert, sier Lyngvær.

Da tok Lyngvær kontakt med lege Sjur Braaten ved Volvat medisinske senter som hadde operert broren for en lignende ryggskade åtte år tidligere. Den gang ble operasjonen gjort på det offentliges regning. Han fikk en prislapp på 130.000 kroner for operasjonen. Pengene lånte han i banken.

Flere betaler ryggoperasjonen selv
Kirurg Sjur Braaten ved Volvat medisinske senter sier til Nettavisen at Volvat årlig opererer 40 personer som for lignende ryggskader. De var alle personer som ikke ble prioritert i det offentlige helsevesenet.

-Dette var pasienter med alvorlige helseplager og redusert livskvalitet, som fikk vesentlig bedring i livskvalitet, og som gikk fra å være arbeidsufør til å fungere i arbeidslivet, sier Braaten.

Halvparten av pasientene betalte for operasjonen med helseforsikring. Den andre halvdelen betalte operasjonen kontant.

- Hvorfor betaler jeg skatt?
Lyngvær har vanskelig for å forstå at staten synes det er greit å utbetale sykepenger i flere år mens han venter på operasjon, men at staten ikke er villige til å betale for at han skal bli operert tidligere og på den måten komme tilbake i arbeid.

-Den rødgrønne regjeringen skrudde igjen krana for operasjoner i private helseforetak. Nå håper jeg at den nye regjeringen bruker private helseforetak for å få ned helsekøen, sier Lyngvær.

-Jeg lurer på hvorfor jeg skal betale skatt når jeg likevel må betale selv når noe er feil med meg, sier han.

Selv om Lyngvær har spart norske skattebetalere for hundretusener av kroner i sykepenger og helseutgifter, så var det egeninteressen som gjorde at han betalte seg ut av helsekøen.Klikk på bildet for å forstørre.

TRENER SEG OPP IGJEN: Knut Marius Lyngvær håper at han er tilbake i jobb over sommeren. Foto: Privat (Nettavisen)

Sykmeldt var ikke et alternativ
Da han fikk ryggproblemer før julen i 2012 var det offentlige tilbudet trening, men dette fungerte dårlig og Lyngvær klarte ikke å jobbe.

-De mente jeg skulle gå sykemeldt og bruke smertestillende i flere år. En ting er at det er psykisk slitsomt å gå hjemme uten å jobbe, men jeg taper mye penger på å gå hjemme også, sier han.

I dag betaler Lyngvær sine egne timer hos fysioterapeut, og vil helst bare glemme hele møtet med det offentlige helsenorge.

- Staten stiller ikke opp
Nettavisen ringte ham etter at hans mor hadde kommentert Nettavisens artikkel om Joar Haganes som mener at NAV har kastet bort en million i sykepenger og arbeidsavklaringspenger på ham uten at han har kommet noe nærmere arbeidslivet igjen.

Mamma Lyngvær kunne ikke forstå hvorfor staten ikke kunne betale operasjon for å få sønnen tilbake i jobb fremfor å la ham gå ubehandlet og sykemeldt hjemme på statens regning år etter år.

-Jeg hadde lagt alt dette bak meg, men jeg synes folk skal vite hvordan det er. Staten stiller ikke opp når du får slike skader, sier en skuffet 30-åring som snart håper han er tilbake i jobb.

Går du sykemeldt og venter på behandling? Da ønsker vi komme i kontakt med deg. Send oss mail her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.