Gå til sidens hovedinnhold

- Betalte 300.000 kontant i husleie

Ekteparet tok 30 000 kroner i husleie for et hus de selv betalte 12 000 i måneden for.

PORSGRUNN: I ett år bodde de 10 sør-koreanske sykepleierne i Dr. Munks gate 1. Månedsleien på 30 000 kroner gikk til det koreanske ekteparet som leide huset for 12 000 i måneden. I leiekontrakten ble sykepleierene truet med diskvalifikasjon fra prosjektet ved besøk.

Huseier Trond Dahlsrud, bekrefter leiesummen på 12 000 kroner i måneden overfor TA.

Han forteller at han var klar over at sør-koreanske sykepleiere skulle bo i huset, men blir overrasket når han hører at huset har blitt leid videre.

Etter avtale ble leieforholdet avsluttet etter et år.

LES OGSÅ: En ny form for menneskehandel

LES OGSÅ: Betalte 155 000 - havnet i jobbkø

- Siste utvei
Sykepleierne forklarer valget av bosted som siste utvei. Ingen andre ga dem råd eller tips for å finne tak over hodet i Porsgrunn.

I huset med totalt fem soverom delte de rom to og to. De første seks månedene betalte de 3000 kroner hver. Etter å ha blitt bedre orientert om hva som var vanlig å betale i byen, fikk de redusert månedsleien til 2500 kroner de siste seks månedene.

Det tilsvarer en total husleie fra de ti sykepleierne på 330 000 kroner. Differansen til hva det koreanske ekteparet måtte betale til huseier blir dermed 186 000 kroner.

- Hvor er de pengene blitt av? undrer sykepleierne.

300 000 betalt kontant
Etter avtale overførte sykepleierne 30 000 kroner i husleie den første måneden. Deretter skal de ha fått beskjed om å betale leien kontant.

Begrunnelsen var ifølge sykepleierne at han ikke ønsket å betale skatt av pengene.

- Det var den forklaringen vi fikk, og vi fikk beskjed om at det var på grunn av at det var høye skatter i Norge, forteller de.

Nektet besøk
Husleiekontrakten sykepleierne viser frem avviker også sterkt fra normalen.

I et av punktene står det tydelig at det er forbudt å få besøk av fremmede i huset. Ifølge sykepleierne tilsvarte det alle andre enn det koreanske ekteparet. Ved brudd på dette punktet risikerte de å bli kastet ut av prosjektet.

- Det var de som satt med makten og vi torde ikke å gjøre noe annet enn å høre på dem, forteller de.

Selv etter å ha «søkt» fikk en av sykepleierne avslag på å få besøk av et familiemedlem. Truslene om diskvalifisering fra prosjektet ble i dette tilfellet også gjentatt muntlig.

- For å beskytte oss
Husleiekontrakten og forklaringen på punktene i den står i sterk kontrast til det glansbildet av Norge de ble presentert før ankomst.

– De mente det var for å beskytte oss mot kriminelle. De advarte oss også mot å være ute om kvelden på grunn av mye kriminalitet i byen, forteller de.

Ifølge sykepleierne henviste også ekteparet flere ganger til at nordmenn ikke hadde forutsetninger til å forstå koreansk kultur, og at dette kunne skade ryktet til koreanere i Norge.

Deres egen oppfatning av hvorfor de ble nektet besøk er imidlertid klar.

- De var nok redde for at vi skulle få kontakt med nordmenn som ville stille spørsmål ved prosjektet, og som kunne fortelle oss om hva som er normalt og ikke.

- Vi ville gjerne lære norsk og få nye venner, men det var veldig vanskelig når vi ikke kunne få besøk. De kontrollerte også hvem vi hadde kontakt med, forteller sykepleierne.

Les flere saker i TA her.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin