I uka som gikk sikret den norske paleontologen Jørn H. Hurum seg verdenspressens oppmerksomhet da han i spissen for et internasjonalt forskerteam viste fram og presenterte resultatet av to års forskning på det eldste komplette apeskjelettet i verden.

Avdukes i Oslo fredag
47 millioner år gamle «Ida» ble funnet sør for Frankfurt i Tyskland i 1983 og kjøpt av Naturhistorisk museum i Oslo i 2007. Nå avslører Hurum hvor mye han betalte. I morgen, fredag, kommer «Ida» tilbake til Norge og blir avduket på en pressekonferanse. Neste uke kan publikum se fossilet utstilt på Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo. Her skal hun bo framover, samtidig som forskningen på henne fortsetter.

- Veldig stolte
- Vi er veldig stolte over det Hurum og hans team har fått til. Her har de funnet noe som bidrar til ny kunnskap om evolusjonen, sier Gunn-Elin Aasprong Bjørnebo, direktør ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen. Hun bekrefter at det er originalfossilet som skal stilles ut. Naturhistorisk museum har derfor styrket sine sikringstiltak.

- Ved roten av vår utvikling
«Ida» var ni måneder gammel da hun døde. Hurum har beskrevet henne som en «missing link», fordi fossilet viser menneskets og apenes tidligste utvikling. Ifølge kjendispaleontologen har hun trekk som er primitive og som vi i dag ser hos halvaper. Men hun har også avanserte trekk som bare finnes hos aper. Dette, mener Hurum, plasserer henne ved roten av vår egen utvikling.

Fikk tilbud i baren
Men fossilens ferd til Norge og Oslo er spesiell. Hurum ble kontaktet av en forhandler i Tyskland rett før jul i 2006. Over en drink i en bar fikk Hurum og en norsk kollega se bilder av fossilet. De skjønte straks at dette var interessant. De hadde lenge jaktet på fossiler fra Messel, et gammelt tysk skiferbrudd som i forhistorisk tid hadde vært en frodig regnskog med et rikt dyreliv. Nå hadde de kommet over et, men dette fossilet - som eieren hadde holdt tilbake i 25 år - viste seg å være mer interessant enn noen paleontolog kunne drømme om.

- Uvanlig komplett
- Dette fossilet er så komplett. Alt er der. Det er svært uvanlig når det gjelder primater. Du må til gravlagte mennesker for å finne noe så komplett, har Hurum uttalt. Og i tillegg viste det seg altså at fossilet er en manglende bit i puslespillet om menneskets utvikling.

Skulle ha 1 million dollar
I møtet med forhandleren ble Hurum tilbudt fossilet for 1 million dollar. Det var langt over det Hurum hadde fullmakter til å handle for. Han kontaktet sin arbeidsgiver, som etter et styremøte ga følgende beskjed: Begynn å prute, du skal få penger. Nå innrømmer Hurum ifølge The Times at han endte med å betale nær 750.000 dollar for fossilet, 4,5 millioner norske kroner.

- Det er første gang at en tidlig primat er kjøpt og solgt på en så synlig måte, sier Chris Beard, kurator ved Carnegie Museum of Natural History, til The Times.

- Vel anvendte penger
- Dette er vel anvendte penger, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Aasprong Bjørnebo. Hun er også glad for all oppmerksomheten Hurum og hans team har skaffet Norge, Oslo, universitetet og realfagene. «Ida» har fått bred omtale i internasjonale medier. Forskningsarbeidet har også resultert i en bok og en tv-dokumentar.

Stilles ut fra 5. juni
5. juni åpner utstillingen «Kan vi tilgi Darwin?» på Naturhistorisk museum i Oslo. Det er i år 200 år siden Charles Darwin ble født og 150 år siden hans hovedverk «Artenes opprinnelse» kom ut. Utstillingen, som var planlagt lenge før «Ida» ble presentert for verden, tar for seg noe av bakgrunnen for Darwins teorier og resultatene av evolusjon. Samtidig er det en anledning for publikum til å se primatfossilet «Ida».

(Kilder: UPI, Naturhistorisk museum, forskning.no)