*Nettavisen* Nyheter.

Betalte 900.000 for å flykte fra atomfaren

Foto: KEN SHIMIZU (Afp)

Folk betaler i dyre dommer for å flykte fra strålingsfaren i Japan.

16.03.11 17:30

Tusenvis av desperate mennesker forsøker å flykte fra atomkrisen i Japan. Stor pågang på flyplassene har ført til at prisene på privatfly har steget til værs.

SISTE: - Måtte avbryte operasjonen

Flere internasjonale selskaper har tilbakekalt sine ansatte fra Japan som følge av den potensielle strålingsfaren.

Internasjonale arbeidere betaler i dyre dommer for å komme seg til steder som Hongkong, Taiwan, Sør-Korea, USA og Australia i frykt for at de skal bli rammet av en atomkrise.

- Jeg fikk en forespørsel i går om å fly 14 mennesker fra Tokyo til Hongkong, som er en 5 timer lang flytur. De brydde seg ikke om prisen. Prisen økte med 26 prosent til mer enn 160.000 dollar, sier administrerende direktør i det nyetablerte privatflyselskapet Hong Kong Jet, Jackie Wu, til Reuters.

Dette utgjør om lag 900.000 kroner i dagens kurs.

- I går var den oppgitte prisen på et charterfly fra Tokyo til Australia, én vei, satt til 265.000 dollar, en økning på 20 prosent, sier Wu.

Det utgjør nærmere 1,5 millioner kroner.

Japans keiser: - Jeg er dypt bekymret

Merker enorm pågang
Privatfly- og charterflyselskapet Asia Jet har også merket enorm pågang fra folk som ønsker å flykte fra Japan.

- Stadig flere folk er bekymret og forsøker å evakuere Tokyo. Vi forsøker å håndtere mer enn tusen mennesker som ønsker å forlate Tokyo denne morgenen (onsdag), sier administrerende direktør ved Asia Jet, Mike Walsh, til Reuters.

Selskapet har fem flygemaskiner av type Airbus A330 som reiser fra Hongkong onsdag for å hente passasjerer i Tokyo. Hvert fly kan romme 300 passasjerer.

Situasjonen ved kjernekraftverket Fukushima ble dramatisk forverret natt til tirsdag da det ble påvist radioaktiv utslipp i området. Myndigheten opplyste at strålingen kunne være helseskadelig for mennesker som befant seg innenfor en rekkevidde på 30 kilometer fra kraftverket.

Det ble også registrert lave verdier med radioaktiv stråling i Tokyo. Den dramatiske utviklingen førte til at flere land besluttet å fraråde sine statsborgere å reise til, eller oppholde seg i, Japan. Norge endret også reiseråd for nordmenn i Japan som følge av den uavklarte situasjonen.

Nordmenn evakueres
Norsk ambassadepersonell med småbarn har blitt sendt hjem fra Tokyo grunnet strålingsfaren, og flere norske redaksjoner har tilbakekalt sine journalister fra Japan.

En NRK-journalist var én av mange passasjerer som forsøkte å forlate Tokyo med rutefly tirsdag, og ble tilbudt en enveisbillett til München for 50.000 kroner, melder NRK. Til slutt fikk journalisten tak i en billett til en femdel av prisen.

Les også: - Nordmenn bør ikke oppholde seg i Japan

Verdens helseorganisasjon (WHO) har onsdag kommet med en uttalelse hvor de informerer om at det ikke finnes noe bevis på en betydelig spredning av radioaktiv stråling fra kjernekraftverket Fukushima.

Men situasjonen ved kraftverket er fortsatt uavklart, og myndighetene utelukker ikke en kjernefysisk nedsmelting som kan frigjøre store mengder med radioaktiv stoff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag