Betong tyter opp av jordbunnen

Foto: Roar Grønstad (Romerikes Blad)

I løpet av vinteren dukket det opp flere store områder med betong på eiendommen til Wenche Ulvin. Betongen stammer fra den nye E6-tunnelen som bygges under tomta.

08.06.13 12:46

– Jeg visste ikke at dette var mulig, sier Wenche Ulvin til Romerikes Blad.

Hun fikk seg en stor overraskelse da snøen omsider forsvant etter vinteren: I løpet av vintermånedene hadde betong presset seg gjennom bakken og dannet små elver og hauger på tomta hennes.

– Jeg ble ganske overrasket. Men jeg skjønte jo at det måtte ha noe med tunnelen å gjøre, forteller hun.

E6-tunnel

Bare noen titalls meter under eiendommen hennes på Morskogen nord for Minnesund, bygges det i disse dager ny E6-tunnel.

Betongen stammer fra arbeidet med tunnelen. Byggeleder Elin Hermanstad Havik i Statens vegvesen forklarer hva som har skjedd:

– Det er injeksjonsmasse som har kommet opp av bakken. Dette er noe vi bruker i tunneler for å hindre at vann trekker ned i tunnelen, forteller hun.

Ifølge byggelederen er det ikke uvanlig at injeksjonsmassen – som er en tyntflytende betong – presset seg helt ut til jordskorpen.

– Sannsynligheten for at dette skjer, avhenger av hvor mye sprekker det er i fjellet, og hvor langt det er fra tunnelen og opp til jordoverflaten. Her er det både mye sprekker og kort til overflaten. Det øker sannsynligheten, sier Hermanstad Havik.

– Ikke giftig
– Er betongen giftig?

– Det finnes ingen farlige stoffer i den. Da hadde vi ikke brukt den.

– Hva hadde skjedd dersom betongen hadde truffet under et av husene?

– Ingen verdens ting. Betongen hadde stoppet under huset, trykket er ikke så kraftig, sier byggelederen.

Også hos naboen
Det er ikke bare Wenche Ulvin som har fått et uønsket møte med betongen. På tomta til nabo Astrid Galstad åpenbarte det seg en ti kvadratmeter stor betongøy midt på plenen.

– Det ser ut som en sanddyne i det grønne gresset. Men det er rimelig mye hardere enn sand. Og jeg er ganske klar for å få den bort nå, sier Galstad.

Ifølge byggeleder Hermanstad Havik er veivesenet på saken.

– Jeg trodde vi allerede var i gang med arbeidet. Jeg skal derfor undersøke saken allerede mandag. Vi skal fjerne betongen og ordne nytt gress, forsikrer hun.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.