Gå til sidens hovedinnhold

Betongkuler skal stoppe togsurferne

Kritikerne raser mot togselskapets siste tiltak mot snikere og taksurfere. Se video.

Statsbanen i Indonesia har sett seg lei på at folk klatret opp på taket på overfylte tog. Nå vil de problemet til livs og prøver ut tøffe metoder. Onsdag ble det montert opp bommer tvers over skinnegangen i Bekasi-distriktet øst for Jakarta. Fra bommene henger det betongkuler i kjetting som bokstavelig talt kan slå togsurferne i bakken.

- Livsfarlig, sier kritikerne om tiltaket, melder Jakarta Globe.

Stort problem i rushtiden
Det statlige og dominerende jernbaneselskapet Kereta Api Indonesia har gjentatte ganger forsøkt å få en slutt på den farlige praksisen med at folk haiker med toget på taket av vognene. Noen gjør det for moro skyld, andre for å slippe å betale, men først og fremst gjør de det for å få plass på overfylte tog. Problemet er særlig stort i rushtiden. Da klemmer folk seg til og med sammen på toalettet for å få en plass. Selskapet har truet med bøter og fengsling, har dusjet togsurferne med maling og har smurt inn togtakene med fett slik at folk som prøver å komme seg opp sklir ned.

Nå sier Api at disse tiltakene ikke har vært effektive nok. Problemet er rett og slett at det ikke er nok tog til å frakte antallet passasjerer. For å komme seg tidsnok til jobb, tyr folk til desperate løsninger.

Men nå griper altså statsbanen også til ytterligheter.

Henger opp kuler på rekke og rad
Denne uken begynte de monteringen av master på utvalgte steder ved skinnegangen. Her ble det hengt opp 20 betongkuler i kjetting på rekke og rad. Klaringen ned til togtaket er på 25 centimeter.

- Krenker folks rettigheter
Kritikerne mener det er ulovlig å sette inn slike tiltak:

- Se for deg dette. Hvis en elev skal til skolen, vil han eller hun risikere å bli drept av betongkulene. Dette er en brudd på retten til å komme seg trygt til skolen, sier en talsmann for menneskerettighetsgruppen Komnas Ham.

Tiltaket med betongkulene blir kun installert der togene trekkes av dieseldrevne tog. Der det går el-lok har jernbaneselskapet andre tiltak på trappene.

Se videoinnslag fra No Comment TV her:

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken