Betty Ford er død

Foto: Scanpix (Ap)

Den tidligere presidentfruen ble 93 år gammel.

09.07.11 12:46

(SIDE2:) Familiens talsperson, Barbara Lewandrowski, opplyser at Betty Ford døde fredag ved «the Eisenhower Medical Center» i Rancho Mirage, California.

- Hun var en fantastisk kone, en god venn og en modig førstedame. Ingen konfronterte livets kamper med mer heltemot og ærlighet, og som et resultat lærte vi alle av utfordringene hun møtte, sa George Bush i en meddelelse i går, ifølge AP.

- Jeg er alkoholiker
Betty Ford var enken til tidligere president av USA Gerald Ford. De fikk fire barn sammen. Ford satt som førstedame i perioden 174 til 1977. Men den tidligere presidentfruen var minst like kjent for grunnleggingen av den berømte avvenningsklinikken «Betty Ford Center». Hun kjempet også for kvinners rettigheter, og var aktiv i kampen mot brystkreft og også engasjert i AIDS-forskning.

Ford slet selv med rusproblemet, og brukte sin egen historie i arbeidet ved klinikken for å gi bedre behandling mot avhengighet, spesielt for kvinner. Hun donerte millioner av dollar til senteret, og fulgte nøye med på hvordan det ble drevet.Regelmessig ønsket hun nye pasienter velkommen, og da gjerne med en velkomsttale med ordene: - Hei, jeg heter Betty Ford, og jeg er alkoholiker og narkotikamisbruker.

Selv om klinikken i senere tid er blitt kjent for å ha hatt pasienter som Elizabeth Taylor, Johnny Cash og Lindsay Lohan, har over 90.000 personer fått hjelp ved «Betty Ford Center».

- Folk som blir bra igjen sier ofte «du reddet livet mitt» eller «du forandret livet mitt totalt». Men de skjønner ikke at vi bare hjelper dem med midler. De klarer det på egen hånd, og det er alt, har Ford tidligere uttalt.

Ford skal begraves i Michigan sammen med den tidligere presidenten Gerald Ford.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.