*Nettavisen* Nyheter.

Bevegelsene i Veslemannen fortsetter å øke

 

EVAKUERT FO 16. GANG: Fredag ettermiddag ble beboerne ved det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen på nytt evakuert da farenivået ble justert fra oransje til rødt nivå. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

- Ting tyder på at en større del kan rase ut snart.

04.09.19 10:35

Beboerne under fjellpartiet Veslemannen ble fredag evakuert for 16. gang da farenivået for ras fra fjellet igjen ble hevet til rødt.

Siden har bevegelsene i Veslemannen økt, uten at det har kommet nedbør.

- Det er store bevegelser, men om det kommer til å rase er vanskelig å si. I det siste har bevegelsene i den nedre delen økt, noe som tyder på at en større del av fjellet kan rase ut snart, men det er vanskelig å si noe om når. Det er ventet nedbør det neste døgnet, noe som vi vet at øker bevegelsene, sier vakthavende geolog i NVE, Lene Kristensen til Nettavisen.

- Forberdet om det skulle rase

Det er registrert hastigheter på 10–12 cm i døgnet i nedre del og 15–30 cm i døgnet i øvre del. Det er registrert noen mindre steinsprang fra Sivilforsvarets sin lyttepost, og også på direktoratets måleinstrument.

- Hvor dramatisk er situasjonen nå?

- Den er ikke så dramatisk. Vi har god kontroll og beboerne er evakuert. Så vi er forberedt på et eventuelt ras, sier Kristensen.

Vurderer sikringsvoll

- Er det å sprenge i fjellet et alternativ for å fjerne delene som ventes at skal rase?

- Det er veldig vanskelig for beboerne å bli evakuert så mange ganger. Å sprenge har blitt vurdert som en dårlig løsning, da det er komplisert og man risikerer å påvirke andre deler av det ustabile fjellområdet.

Kristensen forteller at andre tiltak er vurdert for å beskytte beboerne for ras.

- En permanent sikringsvoll er et av alternativene. Den skal tåle et eventuelt ras.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.