RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bevere skaper togkaos

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Sist oppdatert:
Bevere uten magemål gjør arbeidsdagen krevende for lokførere og togledere.

Oslo (NTB): At elg og rein lager trøbbel for togtrafikken er gammelt nytt. Nå viser det seg at bevere utgjør en ny risikogruppe ved at de feller trær på skinnegangen.

Lokførere og togledere har de to siste årene rapportert inn flere tilfeller der bevere har felt trær over skinnegangen, skriver Dagsavisen.

- Beveren kan felle så store trær som vi har i Norge. Den eier ikke magemål. Vi har sett at den har lagt ned store eiketrær på Sørlandet. Beveren er ikke akkurat plaget av hemninger, sier rådgiver Johan Danielsen i viltseksjonen i direktoratet for naturforvaltning.

Han påpeker at beveren noen ganger feller trær over seg selv.

- Det er ikke en helt uvanlig måte for en bever å dø på, sier han.

Jernbaneverket er kjent med beverens virksomhet.

- Alt som ligger på skinnegangen innebærer en risiko. Trær kan jo også forvolde skade hvis de for eksempel tres gjennom frontruten på toget, sier informasjonsdirektør Jan Erik Kregnes i Jernbaneverket.

Påkjørte bevere utgjør bare en liten del av statistikken.

- Det er kanskje noen få som blir påkjørt, men det er ikke dette som preger statistikken vår. Det som virkelig skaper problemer er elg og rein, sier han.

1.778 dyr, for det meste elg, rein, rådyr og sau, ble i fjor påkjørt av toget. Påkjørte bevere, ulv og til og med en ørn utgjør også en del av statistikken. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere