RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mulla Krekar i rettsak tirsdag morgen da han er tiltalt for å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.
Mulla Krekar i rettsak tirsdag morgen da han er tiltalt for å ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Bhatti: - Han er tiltalt fordi han er en muslimsk mann

Sist oppdatert:
Tirsdag møter en trassig mulla Krekar i Oslo tingrett, hvor han igjen må svare for anklager om drapstrusler. Følg rettssaken live!

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Najumuddin Faraj Ahmad - bedre kjent som mullah Krekar - er tilbake i Oslo tingrett og må svare for nye og alvorlige tiltalepunkter.

I retten har han så langt ikke vist stor samarbeidsvilje.

- Han har regnet ut at han møtt frivillig i 43 rettsmøter i Norge, og han har aldri blitt hørt, så han mente at den 44. var det ikke noen vits i å si noe, sier forsvarer Arvid Sjødin til Nettavisen.

I mars i år ble Krekar dømt til fem års fengsel balnt annet for drapstrusler mot Høyre-leder Erna Solberg. Dommen ble anket på stedet.

Denne gangen gjelder tiltalen blant annet at han skal ha drapstruet tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Den nye tiltalen omfatter også skadeverk på et TV 2-kamera og forsøk på å påvirke et vitne.

Bhatti på plass
Saken starter i dag, tirsdag, og det er satt av fire dager til rettssaken.

- En eventuell dom vil komme i tillegg til dommen han allerede har fått, og så vil det eventuelt bli en felles ankebehandling som starter 4. oktober, har Krekars advokat, Brynjar Meling uttalt.

Arfan Bhatti og to andre menn har kommet inn i rettssal 828 for å følge saken. Nettavisen spør om å få ta bilder av dem, men får nei.

Aktoratet, statsadvokat Marit Bakkevig og politiadvokat Signe Kathrine Aalling, gjør retten oppmerksom på at Bhatti har en dom fra 2008 og at han etter domstolloven kan utvises.

- Hvorfor er du her?, spør Nettavisen.

- For å følge rettssaken, svarer Bhatti.

- Er du en tilhenger av Krekar?

- Jeg er en tilhenger av profeten, sier han.

- Hva syns du om tiltalen mot Krekar?

- Han er tiltalt fordi han er en muslimsk mann. Hadde han ikke vært muslim, ville han ikke ha blitt tiltalt, konstaterer Bhatti.

Krekar forsvares som sist av Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

- Jeg svarer på ingen ting
Krekar har i starten ikke vist særlig stor samarbeidsvilje ovenfor retten. Ifølge Bakkevig har han heller ikke avgitt noen forklaring i fengslingsmøtet.

- Jeg vil ikke svare på noen ting, sier Krekar når dommeren spør om personalia.

- Jeg svarer ingen ting her, legger han til.

Det første tiltalepunktet gjelder Straffelovens paragraf 147c første ledd bokstav a i Straffeloven for «offentlig å ha oppfordret til å iverksette drap (Straffelovens § 233), eller frihetsberøvelse under skjerpende omstendigheter, med den hensikt å skape alvorlig frykt i en befolkning [..]».

Uttalelsene kom i en tale på nettstedet www.paltalk.com og publisert på YouTube i mars 2012.

Vil ikke svare dommeren
- Erkjenner du straffskyld etter tiltalepunkt én, spør dommeren, etter å ha lest opp tiltalen.

- Jeg vil ikke svare, sier Krekar.

Punkt to i tiltalen gjelder straffelovens paragraf 132a første ledd a og gjelder uttalelser gjort på nettstedet Paltalk.com 18. februar 2012, samtidig som forhandlinger pågikk i Oslo tingrett.

«[..] for å ha motarbeidet rettsvesenet ved trusler eller annnen rettstridig atferd ovenfor en aktør i rettsvesenet [..]», står det i tiltalen.

Punkt tre gjelder brudd på Straffelovens paragraf 291, for å ha slått til et TV 2-kamera med stor kraft med en bok, og skadet dermed søkeren.

Krekar uttaler ved hvert punkt at han ikke ønsker å si noe. Dommeren understreker at han har rett til å ikke forklare seg. Den tiltalte varsler at han vil avslutningsvis si noe om hvorfor han ikke vil forklare seg.

- Hvorfor vil ikke Krekar forklare seg, spurte Nettavisen hans forsvarer, Arvid Sjødin.

- Han har regnet ut at han møtt sfrivillig i 43 rettsmøter i Norge, og han har aldri blitt hørt, så han mente at den 44. var det ikke noen vits i å si noe.

Redegjør for Krekars bakgrunn
Bakkevig vedgår at utsagnene slik de er gjengitt ikke framstår som klare oppfordringer til terrorhandlinger.

- For å ta stilling til om de er straffebare er det etter påtalemyndighetens syn nødvendig å ha kunnskap om tiltaltes bakgrunn, sier hun.

Hun påpeker at Krekar, mindre enn en måned etter at han hadde fått flyktningestatus i Norge dro til sin hjemby og arbeidet for Islamic Movement of Kurdistan. Senere løy han om hvor han hadde oppholdt seg.

Hun understreker også at han var med på å stifte Ansar al-Islam og hvordan han havnet på USAs terrorliste.

Påtalemyndigheten har bedt om en vurdering fra dr. philos Brynjar Lia om hvorvidt truslene ble fremsatt i den hensikt å oppfordre til utøvelse av en terrorhandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere