Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bhatti holdt vakt på demonstrasjonen

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mer enn 2500 deltok i det som ble en fredelig demonstrasjonen mot Muhammed-hets. Midt i mengden sto Arfan Bhatti i gul vest og holdt vakt.

UNIVERSITETSPLASSEN, OSLO (Nettavisen): Den varslede demonstrasjonen mot Muhammed-hets startet klokka 15 fredag på Universitetsplassen i Oslo med bønn, appeller, paroler og ropene «Alllahu Akbar!», Gud er stor!

Se video fra demonstrasjonen i bunn av artikkelen!

Nærmere 1000 norske muslimer møtte fram på Universitetsplassen, der alt gikk rolig for seg. Etterpå fortsatte flere av demonstrantene nedover Karl Johan, forbi Stortinget og ned til Østbanehallen. Etter hvert sluttet flere seg til. Politiet anslår at demonstrantene talte 2500 til 3000 da de passerte Stortinget.

Ved 16-tiden, da folkemengden befant seg ved Oslo S, tok arrangørene initiativ til å løse demonstrasjonen opp. En halv time senere hadde de fleste gått.

Politiet gir ros
Innsatsleder Erling Olstad ved Oslo politidistrikt sier demonstrasjonen gikk rolig for seg. Han roser arrangørenes eget vakthold.

Like over klokka 16 takket en representant for arrangørene for frammøtet og ønsket folk vel hjem. «Avslutt med fred!» lød parolen utenfor Byporten. «TV 2, NRK, alle venter på bråk. Ikke gi dem gleden. Avslutt med fred!», sa vedkommende til folkemengden.

Like i forkant kunne man høre et smell utenfor Byporten ved Oslo S. En av demonstrantene sa til Nettavisen at noen hadde sprengt en røykbombe. Ingen ble skadet.

Avsluttet ulovlig utenfor Oslo S
Folkemengden forsatte ned mot Oslo S, der demonstrasjonen avsluttet ulovlig - men politiet anså ikke dette som noe stort problem.

Demonstrasjonen der løste seg relativt raskt opp.

Bhatti sto vakt
Blant rundt 100 vakter med gule vester var også Arfan Bhatti, en av initiativtakerne til demonstrasjonen. Han ville ikke gi noen kommentarer til Nettavisen.

Vaktene syntes å ha god kontroll på folkemengden, og det var få tilløp til uro. To, tre personer som begynte å rope høylytt på Universitetsplassen ble raskt roet ned av vaktene. Politiet holdt seg i bakgrunnen. Innsatsleder Erling Olstad opplyser at en person ble ført bort. Det var en person politiet betegnet som et psykiatrisk tilfelle.

Mange paroler
Folk av begge kjønn og i alle aldre møtte fram på Universitetsplassen, både familier med barn og kvinner med hijab. Parolene hadde slagord som «Boikott Dagbladet», «Islam = fred», «Dagbladet og PST deler nasjonen i to!» og «Vis respekt for alle religoner».

Islamsk Råd, som er en paraplyorganisasjon for muslimske menigheter og organisasjoner i Norge, hadde på forhånd gått ut og frarådet deltakelse, men denne oppfordringen var det åpenbart mange som ikke fulgte. De fryktet at demonstrasjonen skulle bli utnyttet av ytterliggående elementer.

- Vil ikke bli mobbet i avisene
Demonstrasjonen begynte med bønn og appeller.

Yousef Assydiq holdt en av de innledende appellene. Lørdag er det et år siden han konverterte og ble muslim.

- Vi er for ytringsfrihet, men vi vil ikke bli mobbet i avisene hver dag, sa han.

Han kom med denne oppfordringen til sine trosfeller i Norge:

- Ikke la dem se oss muslimer i raseri. Vi må vise vår avsky, men vi må også delta i debatten med respekt.

Tok opp hijab-kritikk
Han var også inne på muslimske kvinners stilling i Norge.

- De muslimske søstrene blir hele tiden kritisert i mediene for at de bærer hijab, men de slipper ikke til i mediene for å si hvorfor de bærer hijab, sa han og avsluttet med denne appellen:

- Vi er muslimer, og vi er stolte av det!

Dagbladet-forside skapte sinne
Utgangspunktet for demonstrasjonen er Dagbladets forside 3. februar i år. I en omtale av påstått islamhets i PST brukte avisa et bilde som viste et skjermbilde med en karikaturtegning. Tegningen viser profeten Muhammed som gris.

- Vi elsker vår profet
Hakan Dede forklarer for Nettavisen hvorfor forsiden sårer muslimer.

- Vi elsker vår profet. Tenk deg at hvis du elsker en person, så hadde du ikke likt at noen sa stygge ting og tegnet stygge bilder og tegninger av den personen. Slik kjærlighet har vi for Muhammed, sier han.

Han mener tegningene er ment å provosere og skape problemer.

- Jeg har venner som er kiosk- og butikkeiere i Oslo, Hønefoss og Drammen, som alle har tatt vekk Dagbladet og Aftenposten fra hyllene. De kommer til å miste hundretusener av lesere, for ingen kommer til å ville kjøpe avisene lenger, sier Hakan til Nettavisen.

Under kan du se video da demonstrantene fortsatt ulovlig utenfor Oslo S.

HTML EMBED

HTML EMBED

Kommentarfeltet er fjernet etter omfattende personangrep, trusler og lignende.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!