STORTINGET (Nettavisen): Klokken 14.00 fredag startet den omstridte demonstrasjonen utenfor Stortinget mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan.

Politiet hadde barrikadert seg foran Stortinget. Men det var bare et knippe demonstranter som hadde møtt opp. Derimot var det et stort antall pressefolk og en del tilskuere foran Stortinget.

Det er en gruppe som kaller seg «Muslimer mot okkupasjon», som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

Nettavisens reporter på stedet, Alexander Winger, anslår at det var om lag 30 demonstranter.

- Slo til et NRK-kamera
Arfan Bhatti er blant de få demonstrantene som hadde møtt opp. I 2006 ble han siktet for å ha planlagt terror mot den amerikanske og israelske ambassaden, og for å ha skutt mot synagogen i Oslo. Bhatti ble i 2008 frifunnet terrorforbund-anklagene, men ble funnet skyldig for å ha medvirket til å skyte mot synagogen.

Like før klokken 15.00 startet demonstrantene med å holde appell og be foran Stortinget.

Arfan Bhatti holdt en appell foran Stortinget hvor han sa at «det norske folks sikkerhet vil fortsatt være truet om norske styrker ikke trekkes ut av Afghanistan umiddelbart».

Ved 15.20-tiden var demonstrasjonen over, og den frammøtte pressen ville da snakke med Arfan Bhatti.

- Et pressekorps jager Bhatti rundt i byen. Han nekter å snakke med pressen. På veien slo Bhatti til et NRK-kamera, sier Nettavisens journalist Alexander Winger.

Bhatti slo også mot VG-fotograf Terje Bringedal.

- Han ropte «kom deg bort fra trynet mitt» og slo mot kameraet. Heldigvis traff han dårlig, sier Bringeda til VG Nett.

- Ikke overrasket
Politiet er ikke overrasket over det dårlige oppmøtet.

- Det overrasker oss ikke, og jeg tror at tallet på 500-600 demonstranter som var meldt på forhånd, var noe i overkant. Jeg har telt seks demonstranter, sa politioverbetjent Snorre Haugan i Oslo politidistrikt til Nettavisen ved 14.30-tiden.

Politiet hadde mange titalls tjenestemenn til stede ved Stortinget, samt seks politihester.

- Har dere skremt bort demonstrantene, Haugan?

- Det kan nok være, men jeg tror nok også at medietrykket har noe å si. Vi måtte ta høyde for motdemonstrasjoner, sa Haugan.

«Grusomheter begått mot muslimer»
«Vi vil protestere mot norske styrker's grusomheter begått mot muslimer i Afghanistan. Vi vil Insha'Allah kreve tilbaketrekning av Norge's invaderende, okkuperende og undertrykkende styrker fra Afghanistan» heter det i beskrivelsen til arrangørenes FB-gruppe.

På sosiale medier har det blitt oppfordret til motdemonstrasjon, og det ble spekulert i om antiislamske grupper skulle delta.

- Vi tar høyde for motdemonstranter, og det vil eventuelt bli satt opp franske gjerder for å skille gruppene, sa politioverbetjent Snorre Haugan i Oslo politidistrikt til Nettavisen i forkant av demonstrasjonen.

- Hvordan forbereder politiet seg på den kommende demonstrasjonen?

- Vi har planlagt denne demonstrasjonen over flere dager, og vi forsøker å ha en avpasset tilnærming til det som kommer. Arrangørene vet hva som forventes fra politiets side, men vi tar høyde for alt, sier Haugan.

Les: Politiet forbereder seg på motdemonstrasjoner

Natt til tirsdag ble en hatvideo lagt ut på YouTube, der både Jonas Gahr Støre, kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg blir truet.

Samme dag ble en 21 år gammel mann fra Skien pågrepet av politiet, mistenkt for å ha stått bak videoen. Fredag innrømmer 21-åringen at det er han som har laget videoen.

Mannen er foreløpig siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99, trusler mot myndighetspersoner, og straffelovens paragraf 147c, oppfordring til terror.

- Min klient sier at videoen var ment som en meningsytring, sier 21-åringens forsvarer, John Chr. Elden til Aftenposten.no.