Biden omtalte først den russiske invasjonen som et folkemord på et folkemøte i delstaten Iowa, der presidenten snakket om grep administrasjonen hans tar for å stagge de økende drivstoffprisene som har fulgt krigen.

– Familiebudsjettet ditt, muligheten din til å fylle tanken, ingenting av dette burde stå og falle på hvorvidt en diktator går til krig og begår folkemord på den andre siden av kloden, sa han.

På spørsmål fra en journalist bekreftet han at han mener de russiske handlingene er et folkemord.

– Ja, jeg kalte det folkemord, svarte Biden.

– Det har blitt klarere og klarere at Putin forsøker å viske ut selve ideen om at det er mulig å være en ukrainer, la han til.

Tidligere har Biden uttalt at han ikke mente Russlands handlinger utgjør et folkemord, slik den ukrainske regjeringen mener, men at det heller er snakk om krigsforbrytelser.

Ordfører: Over 20.000 sivile drept i Mariupol

Mariupols ordfører sier om lag 21.000 sivile er drept i den beleirede havnebyen siden den russiske invasjonen startet, melder Reuters.

Ordfører Vadym Bojtsjenko sier i en TV-sendt uttalelse tirsdag at det er vanskelig å beregne det eksakte tallet på drepte og sårede siden kampene startet i byen, melder Guardian.

Lederen for den regionale militæradministrasjonen i Donetsk, Pavlo Kyrylenko, sier til CNN at tallet på drepte sivile kan være så høyt som 22.000.

Tallene har ikke latt seg bekrefte på uavhengig hold.

Minst 720 skal være drept i Kyiv-forsteder

Mer enn 720 mennesker er funnet drept i Butsja og andre forsteder til Kyiv etter at russiske styrker trakk seg ut, ifølge det ukrainske innenriksdepartementet.

Ytterligere 200 har status som savnet, ifølge departementet. Det er uklart om de viser til kun sivile, eller om det også er snakk om soldater.

Bare i Butsja er det funnet 403 lik, ifølge ordfører Anatolij Fedoruk. Han frykter at antallet kan stige etter at minesveipere har finkjemmet området.

Verdenssamfunnet reagerte med sinne da det like etter månedsskiftet kom bilder av døde sivile som lå i gatene i Butsja med bakbundne hender, etter at ukrainske gjeninntok byen. Russland har avvist at deres styrker rammer sivile og hevder at bildene fra Butsja er iscenesatt.

Russlands president Vladimir Putin sa tirsdag at den russiske militæroperasjonen i Ukraina vil fortsette til «alle mål er nådd» og insisterte på at den går etter planen, trass i at de russiske styrkene har trukket seg tilbake etter å ha lidd store tap mot den ukrainske motstanden.

Putin: Militæroperasjonen i Ukraina fortsetter til alle mål er nådd

Russlands president sier krigen i Ukraina vil fortsette i henhold til generalstabens plan til alle mål er nådd.

Vladimir Putin avviser at den russiske hæren sliter med motstanden den møter i Ukraina og ble tvunget til å trekke seg tilbake fra områdene rundt flere store byer, inkludert Kyiv.

– Det vi gjorde i enkelte områder i Ukraina, handlet bare om å oppholde fiendtlige styrker og ødelegge militær infrastruktur og legge til rette for en mer aktiv operasjon i Donbas, sa Putin på en TV-sendt pressekonferanse tirsdag.

Der avviste han også at sivile har vært mål for russiske angrep, men anklaget ukrainerne for å bruke sin egen befolkning som menneskelige skjold.

Vil ikke øke tempoet

Russland har lidd store tap i Ukraina, og for å begrense tapene sa Putin at det er uaktuelt å rykke fram raskere.

– Jeg hører ofte spørsmålet. Er det mulig å gjøre dette litt fortere? Det er det. Det avhenger av hvor intens motstand man møter, og det er igjen dessverre koblet til tap, forklarte den russiske presidenten, som ikke har planer om å avslutte krigen i nabolandet,

– Oppgaven vår er å oppfylle og oppnå alle målene som er satt, med minst mulig tap. Vi vil handle i tråd med planen generalstaben opprinnelig la fram, sa Putin.

Sammenlignet med Syria

Da journalister på pressekonferansen spurte Putin om de hundrevis av drepte sivile som ble funnet i byen Butsja utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv etter at russiske styrker trakk seg ut, avviste han dette som falsk informasjon. Han sammenlignet det med dem som var bekymret for at president Bashas al-Assad brukte kjemiske våpen i Syria.

– Det er samme slags falske opplysninger vi ser i Butsja.

Putin la også skylden på Ukrainas «vingling» for manglende fremdrift i fredssamtalene som pågår parallelt med kampene i landet.

– I går kveld endret ukrainerne på noe igjen. Slik vingling innen helt grunnleggende spørsmål gjør det vanskelig å komme fram til en endelig avtale, sa presidenten.

Medier: USA forbereder ny, stor støttepakke til Ukraina

Biden-administrasjonen jobber med nok en pakke med militærbistand til Ukraina. Den ser ut til å bli på hundrevis av millioner dollar, får flere medier opplyst.

Reuters var først ute med å omtale pakka, og senere har CNN og nyhetsbyrået AP fulgt etter.

CNN melder at den ventes å bli på rundt 700 millioner dollar, mens AP erfarer at den kan bli på opptil 750 millioner dollar. Sistnevnte tilsvarer litt under 6,6 milliarder kroner.

Om pakken blir godkjent, vil USA til sammen ha gitt mer enn 3 milliarder dollar i bistand siden Joe Biden ble president, nesten 2,5 milliarder av dem etter at Russland invaderte Ukraina. Leveransen av en hjelpepakke på 800 millioner dollar som ble godkjent i mars, ventes å være ferdig denne uka.

Det ukrainske forsvarsbudsjettet i 2020 var på rundt 6 milliarder dollar, ifølge det anerkjente svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Les også: Putin skal ha satt en dato for seier. Det kan være en god nyhet