Gå til sidens hovedinnhold

Biden kommer med svært tydelig krav til Trump - nå svarer presidenten

Fullt kaos i Washington DC.

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Onsdag kveld norsk tid brøt demonstranter seg gjennom sperringer og tok seg inn i The Capitol, der Kongressen tidligere på kvelden akkurat hadde begynt på sertifisering av valgresultatet.

Washingtons politisjef sier at demonstrantene tok et kjemisk middel i bruk for å ta seg forbi politiet og inn i Kongressbygningen, som siden ble evakuert. Her er videobilder som viser demonstrantene inni bygningen:

Se direktebilder fra kaoset øverst i saken.

Påtroppende president Joe Biden sier han er sjokkert over bildene fra hovedstaden.

– Dette må slutte nå. Denne mobben må stanses. Jeg ber president Trump om å gå på nasjonalt TV nå og fullføre sin ed og beskytte grunnloven, og få en slutt på dette, sier Biden.

Rett etterpå svarte Trump med følgende video:

– Jeg kjenner deres smerte, jeg vet at dere er såret. Vi hadde et valg som ble stjålet fra oss. Vi vant med klar margin, og alle vet det, spesielt den andre siden, men dere må gå hjem nå. Vi trenger fred, vi trenger lov og orden. Vi må respektere de flotte … folkene i lov og orden. Vi vil ikke at noen skal bli skadet. Det er en veldig tøff periode, det har aldri vært en tid som dette, sa Trump.

– At en slik ting kunne skje, der de tok det vekk fra oss alle. Fra meg, fra dere, fra landet vårt. Dette var et uredelig valg, men vi kan ikke spille etter deres regler. Vi trenger fred, så gå hjem, vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, dere så hva som skjedde, og dere ser hvordan andre blir behandlet, som er så ille og så ondskapsfullt. Jeg vet hvordan dere har det, men gå hjem, og gå hjem i fred.

Presidenten valgte altså å fokusere mest på de ubegrunnede påstandene om at valget er stjålet fra ham. Det finnes ikke bevis for omfattende valgfusk, og påstandene har blitt avkreftet i en rekke instanser.

Blodig kvinne

Journalist Aaron Ruper meldte tidligere på kvelden om at en «veldig blodig kvinne» var blitt båret ut av bygningen på båre, mens CNN meldte at en kvinne var «kritisk skadet etter å ha blitt skutt i brystet».

Omstendighetene og tilstanden til denne kvinnen er ennå usikkert.

Bilder fra AP-fotograf Andrew Harnik viser bilder av politi i Kongressen:

Ifølge flere kilder ble det funnet eksplosiver i nærheten av en republikansk bygning:

Her stormer de Kongressen:

Ifølge nødetatene er fem personer fraktet til sykehus, melder NBC. En av dem skal være en politibetjent.

Huffington Post-reporter Igor Bobic rapporterer:

– Her er det skumle øyeblikket der demonstranter kom seg inn i bygningen fra første etasje og tok seg opp til utsiden av kammeret.

Ifølge Bloomberg-reporter Jennifer Jacobs har visepresident Mike Pence blitt eskortert ut.

Donald Trump har i det lengste håpet at Pence ville komme ham til unnsetning, i et siste desperat forsøk på å snu valgresultatet. Det budskapet gjentok han i en tale onsdag kveld.

Dette skjedde samtidig som at Kongressen leste opp, og begynte godkjenningen av, valgmannsstemmene, en prosess som senere ble avbrutt.

Pence åpnet seansen i Kongressen med å si at han ikke har myndighet til å forkaste valgmannsstemmene som har gått til Joe Biden.

Klokken 20.24 norsk tid skrev Trump på Twitter:

– Mike Pence hadde ikke motet som skulle til for å forsvare landet vårt, og vår konstitusjon, ved å gi delstatene våre sjansen til å sertifisere et korrekt sett med fakta, ikke de falske og unøyaktige som de ble bedt om å sertifisere. USA forlanger sannheten!

Dette var på omtrent samme tid da senator James Lankford ble bedt om å stanse talen sin, fordi «demonstrantene er i bygningen»:

Noen minutter senere la Trump til:

– Vær så snill og støtt politiet. De er på vår side. Hold dere fredfulle!

Flykter via t-banetunneler

– Reportere, ansatte og senatorer blir flyttet ut av Capitol-bygningen. Senatorer sprintet ned i kjelleren og gjennom t-banetunneler til en seperat del av Capitol, skrev Axios-reporter Alayna Treene på Twitter.

Huffington Post-reporter Bobic rapporterte:

– En person er oppe på talerstolen og roper «Trump vant valget!». Dette er galskap.

Også New York Post-reporter Steven Nelson delte et bilde av demonstranter ved talerstolen:

Ved 23.40-tiden, 20 minutter før portforbudet iverksettes i Washington, melder sikkerhetsjefen i Capitol at bygget er sikret.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken