NEW YORK (Nettavisen): - Biden er inne sin mest kritiske uke som president. Han må nedskalere ambisjonene betraktelig, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Nedlesset i kriser

President Joe Biden er for tiden nedlesset i kriser og står overfor en rekke store utfordringer.

I tillegg til den diplomatiske ubåt-krisen og krisen ved grensen til Mexico, sliter han med å få gjennomslag for sine krisepakker i Kongressen - og det samtidig med nyheten om at USA stanger i gjeldstaket neste måned.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

I tillegg dør det nå 2000 personer daglig av koronaviruset, tall man ikke har sett siden mars i år.

- Står i fare for å implodere

Joe Bidens krisepakke til en verdi av 3.500 milliarder dollar har fortsatt ikke gått gjennom i Kongressen, og det har heller ikke infrastrukturpakken på 1.200 milliarder dollar, som han i lang tid har jobbet med å få gjennom.

Les også: Sammenligner Biden med Donald Trump: - En fornærmelse

- Biden er inne i sin mest kritiske uke som president. Hans ambisiøse innenriksagenda står i fare for å implodere. Det han ønsker å få gjort, må han gjøre denne høsten. 2022 vil dreie seg nesten kun om mellomvalget, hvor Demokratenes kongressflertall ganske sikkert ryker, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Les også: Donald Trump avslører sin kontroversielle koronateori i nytt oppsiktsvekkende intervju

- Ingen vil bli spart

USA nærmer seg nå lånegrensen, og Biden-administrasjonen stanger i gjeldstaket i oktober, noe som kan få enorme konsekvenser for USA.

- Ingen vil bli spart, sier Maya MacGuineas, president for the Committee for a Responsible Federal Budget, til CNN om konsekvensene av å ikke kunne holde statsapparatet gående.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

- Det vil bli en selvpåskyldt katastrofe som vi ikke vil greie å reise oss fra, og det i en tid hvor vår rolle i verden allerede blir stilt spørsmålstegn ved, sier MacGuineas til CNN.

Les også: USA: Sentralbanken vil i nær fremtid kutte støttekjøpene

- Må heve gjeldstaket

På onsdag ba USAs sentralbanksjef kongressrepresentantene heve gjeldstaket snarest mulig for å unngå alvorlig skade på økonomien, skriver NTB.

– Det er svært viktig at gjeldstaket blir hevet i tide, slik at USA kan betale sine regninger når de forfaller. Ikke å betale er noe det ikke er mulig å tenke på, sier sjefen for Federal Reserve, Jerome Powell.

Gjeldstaket er grensa for hvor mye USA kan låne for å finansiere statsbudsjettet, og det fastsettes av Senatet.

Hvis det ikke heves når gjelda nærmer seg taket, vil USA raskt måtte misligholde sin gjeld, med kaos i de internasjonale finansmarkedene og tapt kredittverdighet som resultat.

Demokratene jobber med å bli enige om en krisepakke på 3.500 milliarder dollar, som representerer mange av løftene til Biden i valgkampen, men som republikanerne og noen demokrater mener er for dyrt.

«Ødeleggende» og «katastrofale» følger

Om man ikke finner en måte å løse problemene rundt krisepakkene som nå står fastlåst i Kongressen på innen kort tid, vil det kunne føre til «ødeleggende» kostnadskutt som igjen kan føre til «katastrofale» følger for den amerikanske økonomien, heter det i en analyse fra Moody's Analytics denne uken.

Moody's regner med at nesten seks millioner arbeidsplasser kan gå tapt, noe som vil øke arbeidsledigheten i USA til nærmere ni prosent. I tillegg vil nærmere en tredjedel av aksjeverdien forsvinne, noe som betyr at rundt 15 billioner dollar av husholdningenes verdier vil fordufte.

Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president

- Hvis Joe Biden mislykkes denne uken, så er hele hans innenrikspolitiske agenda ødelagt i minst 15 måneder fremover, skriver CNN-redaktøren Chris Cillizza i en analyse denne uken.

- Biden har overtolket mandatet

USA-eksperten Hilmar Mjelde sier problemene Biden nå sliter med, på ingen måte er unike.

- Dette er ganske typisk i ethvert presidentskap. Kriser og motgang har en kumulativ negativ effekt. Presidentene mister støtte på meningsmålingene, og deretter i Kongressen. Og så får de fint lite gjort.

- Slik USAs politiske system er satt opp, er Kongressen av natur en gjenstridig samarbeidspartner. Det er et mye mer desentralisert system enn det norske Stortinget, hvor de 535 kongressmedlemmene er sin egen sjef. Derfor kan ikke Biden svinge partipisken særlig effektivt, sier USA-eksperten.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

- Det demokratiske partiet består av alt fra venstreradikalere fra California til sentrum-høyre-demokrater fra West Virginia. Det er disse to fløyene som nå stanger mot hverandre, og som Biden forsøker å forene. Det er som om SV og Høyre skulle bli enig om skattepolitikk, sier Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk.

- Biden har også overtolket mandatet han fikk i valget. Han har fått for seg at han skal bli den neste Franklin Roosevelt og foreta en massiv velferdsstatsutbygging. Men velgerne ga ham kun mandat til å erstatte Trump og få slutt på pandemien, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: Kommer med avslørende Melania-bombe: - Dette kommer fra en som har sett og hørt alt

Torsdag opplyser USAs finansminister Janet Yellen og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, at de har kommet til enighet om inntektene for å betale for krisepakken på 3.500 milliarder dollar, men det er likevel uklart om de moderat demokratene vil på med på avtalen, melder CNN.

- Bare to ting Biden kan gjøre

USA-eksperten sier det nå «bare er to ting Biden kan gjøre».

- Det er å smi et eller annet kompromiss med partifellene i Kongressen, og å føre en offentlig PR-kampanje for agendaen sin. Men begge deler er veldig vanskelig.

Les også: AFP: Utenriksministermøte mellom USA og Frankrike torsdag

- Vi ser gang på gang at i fravær av stort kongressflertall, så får USAs presidenter fint lite gjort. Dette gjelder absolutt alle Bidens forgjengere de siste 80-90 årene, sier Mjelde.

Les også: Donald Trump til frontalangrep på Joe Biden etter nyheten om «drapsliste»: - Dette kan bare gå en vei

USA-eksperten sier også at presidenten nå har dårlig tid.

- Som president har han en eneste jobb: å ha kontroll på landets affærer. Det har ikke Biden nå: pandemien, statsfinansene, flyktningkrise på Mexico-grensen og motgang utenrikspolitisk.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

- Dette har ikke bare med Biden å gjøre. Presidentjobben har fått et slikt omfang i vår tid at det er nesten umulig å lykkes i den for noen president. Ansvaret overskrider det en enkeltperson kan rekke over. Så man skal egentlig være godt fornøyd om man klarer å bli en middelmådig president, sier USA-eksperten.

Mjelde sier likevel at alt håp ikke er ute for Bidens innenriksagenda.

- Han må bare nedskalere ambisjonene betraktelig for å få Kongressen med seg.