Gå til sidens hovedinnhold

Biden lover å «gjenoppbygge» Nato

USAs president Joe Biden har lagt ut en video av sin telefonsamtale med Nato-sjef Jens Stoltenberg, der han sier han vil gjenoppbygge og reetablere alliansen.

Biden brukte også samtalen til å rose Stoltenberg for hans rolle i å opprettholde Nato de siste årene.

– Jeg vil takke deg for din ledelse og ditt personlige diplomati gjennom de siste årene. Du har vært uvurderlig, sa den ny-innsatte presidenten.

– Du har vært uvurderlig, sier den amerikanske presidenten videre.

Bidens forgjenger Donald Trump var tidenes mest Nato-skeptiske president i USA, og kalte alliansen utdatert i sin valgkamp i 2016. Under et toppmøte i Brussel skal han ha vært svært nær å trekke USA ut av organisasjonen, og flere av hans tidligere forsvarsrådgivere advarte under valgkampen i 2020 om at han kunne gjennomføre en slik uttrekking dersom han ble gjenvalgt.

– Jeg vil gjenoppbygge og gjenetablere alliansene våre, og jeg vil begynne med Nato. Som du vet fra før, støtter jeg veldig sterkt vårt felles forsvar, basert på felles demokratiske verdier, sa Biden i telefonsamtalen.

Publiseringen av den velregisserte videoen er et uvanlig skritt, ettersom slike samtaler gjerne bare blir gjengitt i korte, offentlige referater.

Les også: - Slik vil presidentskiftet påvirke norske interesser