Gå til sidens hovedinnhold

Biden med klar tale til Putin: - Det vil få ødeleggende konsekvenser

USAs president ber Russland respektere menneskerettighetene.

USAs president advarer Vladimir Putin på det sterkeste, hvis Aleksej Navalnyj skulle miste livet:

Navalnyj-saken

Biden nevnte at han var klar og tydelig i samtalen med Putin, og Navalnyj-saken var en av sakene han tok opp.

- Hvordan kan være president og ikke snakke om menneskerettigheter. I USA er man født og har grunnleggende rettigheter man ber myndighetene følge. I Russland er det myndighetene som sier hva du skal gjøre. Derfor snakket jeg om Navalnyj. Jeg tok også opp saken om de to amerikanerne Paul Whelan og Trevor Reed som er fengslet i Russland på feil grunnlag, var noe av det Biden sa.

I spørsmålsrunden var han altså enda mer tydelig på hva som vil skje, hvis Navalnyj mister livet i fengsel.

- Det vil få ødeleggende konsekvenser for Russland, sa USAs president klart og tydelig.

- Visste han kom til å bli pågrepet

Putin nektet som vanlig å ta opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs navn i sin munn under møtet, men sa onsdag klart fra om hva han mente om ham.

- Han satte seg bevisst i en posisjon der han visste han ville bli pågrepet, sa Putin på pressekonferansen etter sitt møte med USAs president Joe Biden.

Putin mener Navalnyj var klar over at han brøt russisk lov da han forlot landet for å motta medisinsk behandling for alvorlig forgiftning i august i fjor. Navalnyj brøt da betingelsene for en betinget fengselsstraff han fikk i 2014.

- Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg, sa Putin.

Liste på 16 områder

Biden snakket også om datakriminalitet, og nevnte at han har gitt russiske myndigheter en liste på 16 områder med «kritisk infrastruktur» som ikke må utsettes for cyberangrep,

- Dette er områder som er definert som kritisk infrastruktur i amerikanske lover. Fra energisektoren til vannsystemene, sa Biden på en pressekonferanse etter møtet med president Vladimir Putin onsdag.

Les også: - Frykter Kina vil skape et alternativt system i verden

– Men prinsippet er en ting, det må følges opp i praksis. Ansvarlige land må reagere mot kriminelle som bruker løsepengevirus med utgangspunkt i deres områder, sa han.

Biden sa at de hadde blitt enige om å jobbe sammen om hva som ikke skal angripes. Putin sa selv på en pressekonferanse tidligere på kvelden at USA og Russland har blitt enige om å jobbe sammen om å stanse store dataangrep.

Møte i Genève

Møtet i den sveitsiske byen kom i stand for å prøve å reparere noe av det anstrengte forholdet mellom USA og Russland.

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, ble kalt tilbake til Moskva for tre måneder siden, etter at Biden kalte Putin en morder. USA kalte på sin side sin ambassadør til Russland tilbake for om lag to måneder siden, da Russland foreslo at han burde vende hjem til Washington.

Les også: - Dette legges merke til i Europa. Det er nok Biden pinlig klar over

Putin kalte også møtet mellom partene konstruktivt. Det ble avholdt to runder med møter, først et der bare presidentene og utenriksministrene i de to landene deltok, deretter et med en større gruppe tjenestemenn.

Cyberangrep

Partene ble også enige om å jobbe sammen for å stanse store dataangrep.

- Begge parter har visse forpliktelser på dette området, sier Putin.

Russlands leder sier cybersikkerhet er usedvanlig viktig for begge land, og hevder Russland delte store mengder informasjon om angivelige dataangrep med USA, uten at sistnevnte var villig til å svare. Han pekte blant annet på et nylig angrep på helsevesenet i Moskva-regionen.

Les også: Putin håper Biden er mindre impulsiv enn Trump

- Jeg tror ikke USA er spesielt interessert i å snakke om det, de vil heller komme med påstander om angrep mot dem. Det vi trenger, er ekspertdrøftelser oss imellom. Det er vi enige om, sier Putin.