Gå til sidens hovedinnhold

Biden ønskes velkommen i Irak

Den amerikanske visepresidenten signaliserer et ønske om at USA får gå dypere inn i Iraks politiske stilltilstand.

Den amerikanske visepresidenten, Joe Biden, har lørdag ankommet Bagdad for å møte irakiske ledere. Hans besøk skal signalisere et ønske fra USA om å gå dypere inn i en fire måneders politisk stilltilstand som har blitt en bakgrunn til opptak av amerikanske styrker denne sommeren, skriver The New York Times.

Økt spenning
Det irakiske valget for fire måneder siden gav ingen klar vinner og har dermed bidratt til å øke spenningen i landet.

BBC News skriver at visepresidenten, ifølge en uttalelse fra Det hvite hus, vil snakke med irakiske lovgivere, samtidig som han også skal markere 4. juli sammen med amerikanske soldater.

Ønskes velkommen
Biden ankom Irak sammen med sin kone Jill, og har planlagt en rekke møter med Iraks politiske ledere. Flere politiske ledere ønsker hans besøk velkommen og uttrykker håp om at mer robust amerikansk diplomati kan løse Iraks politiske stilltilstand, skriver The New York Times .

- Dette besøket ønskes velkommen i en tid da politikerne selv ikke kan finne en løsningen. Vi må dra nytte av utenlandsk hjelp til å finne en løsning, sier Wael Abdul Latif, et nyinnvalgt medlem av parlamentet, ifølge The New York Times.

Møter statsministeren
Biden skal møte både den irakiske presidenten Jalal Talabani, statsminister Nuri al-Maliki og den tidligere statsministeren Ayad Allawi. Det var Allawis politiske koalisjon som med knapphet var nærmest en seier under valget i mars. Men ingen politiske partier vant med nok stemmer alene. Politiske grupperinger forhandler fortsatt om sentrale stillinger i den nye regjeringen, skriver CNN.

Volden i Irak har sunket over hele landet, men militante har lansert en rekke angrep de siste ukene.

Visepresidenten ble tatt imot på flyplassen av den irakiske utenriksministeren Hoshyar Zebari og amerikanske øverstkommanderende i landet. Det er andre gang i år at Joe Biden besøker Irak.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken