Etter at Putin besluttet å invadere Ukraina har avisforsidene vært tapetsert med bilder og overskrifter som omhandler krigen.

Men langt ifra alle bruker tradisjonelle medier som hovedkilde til nyheter. Twitter, Instagram og TikTok er for mange plattformene de oppdaterer seg på siste nytt.

Les også: TikTok stanser alt nytt innhold i Russland grunnet ny medielov

Sosiale medier og Ukraina-konflikten

Strømmen av bilder video og tekst som omhandler Ukraina er utømmelig, og ofte er sosiale medier det første stedet innhold dukker opp.

Forskjellen mellom tradisjonelle nyhetsmedier og enkeltpersoner kan i mange tilfeller være stor. Medier har i stor grad forpliktet seg til å følge visse regler hva gjelder presseetikk og informasjonsformidling. Det er ikke nødvendigvis tilfelle blant alle brukere på TikTok.

Over én milliard brukere er på TikTok, og mange har gjort karriere på den kinesiske plattformen. Også blant de mest populære “TikTokerne” er siste nytt fra Ukraina noe som formidles.

Les også: Støre med skarp advarsel mot Ukraina-reiser: Det får Tommy Sharif til å se rødt

Det hvite hus kalte inn TikTok-stjerner

Det har selv de fått meg seg fra høyeste hold i USA, der over 200 millioner bruker appen, fått med seg. Derfor har Det hvite hus gjort noe uvanlig.

Torsdag inviterte Det hvite til videomøte med 30 TikTok-stjerner. På agendaen stod Ukraina-invasjonen.

Talsperson i Det hvite hus, Jen Psaki og representanter Det hvite hus’ sikkerhetsråd kom så med enfers og eksklusiv nyhetsoppdatering til TikTok-stjernene.

– Vi ser dette er en kritisk og viktig arena der den amerikanske befolkningen innhenter siste nytt. Vi vil derfor sikre at at de som formidler informasjon der, har den ferskeste informasjonen fra myndighetene, sier Rob Flaherty til The Washington Post.

Her forteller TikTokeren Marcus Dipaola om møtet med Det hvite hus:

En som har slått seg opp på Ukraina-invasjonen på TikTok, er Aaron Parnas. Han har siden midten av februar kommet med hyppige oppdateringer om konflikten, og videoene hans er sett av millioner. Han var deltakende på Det hvite hus sin videomøte.

Les også: Her kjører Espen inn i Ukraina for andre gang siden krigen startet

Håper på flere møter

En annen som deltok, var Ellie Zelier. TikTok-stjernen er bare 18 år, men har rukket å bygge seg opp en følgerskare på over 10 millioner.

Hun sier til avisen at hun er glad for at Det hvite hus tok kontakt for å gi informasjon, og at hun håper de vil fortsette med det også i tiden fremover.

– Jeg forsøker å formidle på en måte som gjør det lett å ta inn informasjon for mine følgere. Jeg ser på meg selv som en korrespondent i Det hvite hus for “generasjon Z”, sier hun.