*Nettavisen* Nyheter.

Biden tatt i ed

Barack Obama er på plass og skal snart avlegge ed på Capitol Hill.

20.01.09 18:30

Joe Biden avla ed som USAs visepresident like før klokken 18 kort tid etter at Aretha Louise Franklin sang for de fremmøtte foran Capitol Hill.

Avtroppende president George W. Bush og kona Laura ankom tribunen på Capitol Hill klokken 17.30, mens de tidligere presidentene Jimmy Carter og Bill Clinton kom sammen med sine ektefeller like etter klokken 17 norsk tid. I tillegg er det til stede en rekke andre mektige politikere og ekspolitikere som John McCain, Dick Cheney, John Kerry og Colin Powell, samt en rekke andre celebre gjester.

George W. Bush og kona Laura ønsket Barack Obama og kona Michelle velkommen til Det hvite hus ved 16-tiden norsk tid. Ekteparene trakk seg tilbake for å drikke kaffe, og deretter kjørte de sammen til kongressbygningen på Capitol Hill, en tradisjon som har eksistert ved nesten hvert presidentskifte siden 1937.

Den påtroppende presidenten startet den historiske dagen med å delta på morgengudstjeneste i St. John's Episcopal Church. Ekteparet ble møtt av pastor Luis Leon ved 14-tiden norsk tid.

Følg innsettelsen direkte på Nettavisen kl. 18.00.

Flere titalls tusen har samlet seg foran Washington Monument for å få med seg innsettelsesseremonien, og politiet har blitt nødt til å stenge av enda flere gater i byen grunnet det enorme oppmøtet.

Les også: Se Obama direkte

Rekordmange vil se Obama
Og det er da også ventet at rekordmange kommer for å få med seg seremonien. Den norske ambassadøren til Washington D.C, Wegger Christian Strømmen, skal være til stede på innsettelsesseremonien og vil delta på den historiske lunsjen på Capitol Hill etter at Obama har blitt tatt i ed.

Det er anslått at mellom 1,2 og to millioner mennesker reiser inn til Washington DC for å følge innsettelsen. Til vanlig befinner det seg 600.000 mennesker i hovedstaden.

Og det krever store sikkerhetstiltak.

Stenger området
8000 politimenn og 11000 soldater skal bistå med sikkerheten under tiltredelsen. Et område på ni kvadratkilometer i hovedstaden blir hermetisk lukket og forseglet fra mandag til onsdag.

I tillegg blir luftrommet over byen og vannveiene midlertidig stengt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tirsdag innsettes Barack Obama som USAs 44. president. Her kan du følge selve seremonien og sjekke programmet den nye presidenten skal gjennom i løpet av den høytidelige dagen.

(Norske tidspunkter:)

Kl 14: Obama deltar i morgengudstjenesten, en tradisjon som startet med Franklin D. Roosevelt i 1933.

16.00: George W. Bush ønsker Obama og kona Michelle, visepresident Joe Biden og kona Jill, velkommen til Det hvite hus. Deretter går de sammen til kongressbygningen på Capitol Hill, en tradisjon som har eksistert ved nesten hvert presidentskifte siden 1937.

Utenfor US Capitol starter seremonien ved at The United States Marine Band spiller utvalgte sanger, inkludert nasjonalsangen «The star-spangled banner». Så følger flere innslag, inkludert en bønn til den påtroppende presidenten, før selve høydepunktet starter klokken:

17.00: Innsettelsesseremonien starter på forsiden av US Capitol.

18.00: Obama avlegger presidentedeneden. Han legger høyre hånd på tiltredelsesbibelen, forøvrig den samme som Abraham Lincoln avla sin presidented på.

- I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.

Deretter holder Obama sin første tale som president, en tale det er knyttet store forventninger til.

Obama spiser deretter lunsj i nasjonalforsamlingen, også dette en tradisjon, siden 1897.

20.30: Innsettelsesparaden går fra Capitol hill, ned Pennsylvania Avenue og opp til Det hvite hus, for 56. gang. Der følger presidenten og visepresidenten med familier, sammen med noen utvalgte gjester, resten av paraden.

(Her kan du følge innsettelsen live. Artikkelen fortsetter under videobildet)

Pomp og prakt
Utover kvelden avholdes et titall insettelsesball, der Barack Obama og kona Michelle deltar på ti av dem. Blant annet har Obama selv etablert noe han kaller «Neighborhood Inaugural Ball», som er ment å være en begivenhet for almuen. Billettene ble solgt til overkommelig pris, og ballet sendes direkte på amerikansk TV.

De andre ni ballene Obama skal delta på blir mer eksklusive affærer.

Hele innsettelsesarrangementet og de på følgende festlighetene har en prislapp på rekordstore 1,2 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stenger området
Det er ventet at mellom 1,2 og to millioner mennesker reiser inn til Washington DC for å følge innsettelsen. Til vanlig befinner det seg 600.000 mennesker i hovedstaden.

8000 politimenn og 11000 soldater skal bistå med sikkerheten under tiltredelsen.

Et område på ni kvadratkilometer i hovedstaden blir hermetisk lukket og forseglet fra mandag til onsdag. I tillegg blir luftrommet over byen og vannveiene midlertidig stengt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.