NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Onsdag ettermiddag talte president Joe Biden til hovedforsamlingen i FN som møtes i New York denne uka.

– Russland har skamløst brutt reglene i FN-pakten, og president Putin kom med atomtrusler mot Europa så sent som i dag, sa president Biden blant annet i sin tale.

Les også: Trump: - Dette kan bety tredje verdenskrig

Biden: - Skammelig

- La oss være ærlige her, et permanent medlem av Sikkerhetsrådet angrep en nabo. Ingen truet Russland og ingen andre enn Russland så en konflikt her, sier Biden i sin tale, og kaller krigen «skammelig».

President Biden sa i sin tale til FN at Putin skamløst har krenket FN-pakten.

– Russland har på en skamløs måte brutt kjerneverdiene til FN-pakten. Ikke minst har de brutt det klare forbudet mot at land kan ta nabolands territorium med makt, sa Biden.

– Denne krigen handler om å utrydde Ukrainas rett til å eksistere som nasjon og ukrainernes rett til å eksistere som folk. Hvor enn du bor og hva enn du tror på, så bør det få blodet til å fryse i årene deres, sa Biden.

Biden kommenterte også nyheten om at Putin onsdag morgen varslet at han vil mobilisere ytterligere 300.000 russiske soldater i krigen i Ukraina. Biden kommenterte også truslene Putin har kommet med når det gjelder bruk av atomvåpen.

– Nå samler Russland enda flere soldater til å delta i krigen og Kreml organiserer en falsk folkeavstemning i et forsøk på å annektere deler av Ukraina, et betydelig brudd på FN-pakten.

– Verden bør se disse handlingen for det de er. Putin hevder at han måtte agere, siden Russland var truet. Men ingen truet Russland. Det var kun Russland selv som egget til konflikt.

- En atomkrig kan aldri vinnes og bør aldri utkjempes, advarte Biden.

Putin: - Ingen bløff

– Når vårt lands territorielle integritet er truet, vil vi helt klart bruke alle midler vi har til å beskytte Russland og vårt folk. Dette er ingen bløff, sa Putin i en tale sendt onsdag morgen.

Biden understrekte i sin tale at 141 land i FN har fordømt Russland for krigen, mens over 40 land har bidratt med milliarder av dollar til Ukraina.

– Vi ønsker at krigen skal slutte, men på rettferdig vis, la Biden til.

– Det siste året har verden blitt testet og vi responderte umiddelbart. Vi valgte frihet og suverenitet, vi valgte å stå fast ved prinsippene som alle land som har undertegnet FN-pakten står bak. Vi stod på Ukrainas side, sa presidenten.

– Man kan ikke ta et annet land med makt. Det eneste landet som gjør det er Russland, sa Biden.

– Det er Russland som startet denne krigen og at det bare er Russland som kan få en slutt på den, sier president Biden.

Russland kaller inn 300.000 reservesoldater

President Vladimir Putin har varslet delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Den omfatter 300.000 reservister.

– Jeg bløffer ikke, sa den russiske presidenten da han kunngjorde avgjørelsen i en TV-sendt tale onsdag morgen.

Les: Jubeltall for Jens Stoltenberg: Dette sier han om de hemmelige Trump-dokumentene

Like etter opplyste forsvarsminister Sergej Sjojgu i et TV-sendt intervju at 300.000 personer i reservestyrkene skal mobiliseres.

Han forsikret om at dette ikke skal gjelde vernepliktige og studenter, kun dem som har relevant kamperfaring.

– Vesten vil ødelegge Russland

I talen sa Putin at han er villig til å bruke alle tilgjengelige midler til å forsvare russiske territorier samtidig som han anklaget Vesten for å ville «svekke, splitte og i siste instans ødelegge vårt land».

– Til dem som tillater seg selv å komme med slike uttalelser om Russland, vil jeg minne om at landet vårt også har ulike ødeleggelsesmidler, sa Putin.

– Når vårt lands territorielle integritet er truet, vil vi helt klart bruke alle midler vi har til å beskytte Russland og vårt folk. Dette er ingen bløff, la han til.

Tar Putins atomtrusler på alvor

USA tar president Vladimir Putins uansvarlig uttalelser om atomvåpen på alvor, sier en talsperson for president Joe Bidens sikkerhetsråd.

– Det er uansvarlig retorikk å snakke om atommakt på den måten. Men det er ikke atypisk for hvordan han har snakket de siste sju månedene, og vi tar det veldig alvorlig, sier John Kirby, talsperson for sikkerhetsrådet i Det hvite hus, til TV-kanalen ABC.

Stoltenberg: – Viser at krigen ikke går etter planen

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier Vladimir Putins tale om militær mobilisering er et tegn på at krigen i Ukraina ikke går etter planen for Russland. Det melder Reuters.

– Det var en eskalering av krigen, men ikke en overraskelse, sier Stoltenberg.

Han reagerer også på atomtruslene Putin retter mot vesten.

– Det er farlig og hensynsløs atomretorikk, sier Stoltenberg.

Selv har Nato økt beredskapen, men til Reuters forteller Nato-sjefen at de foreløpig ikke har sett endringer i Russlands atomberedskap.

– Atomkrig bør aldri kjempes. Nato vil sørge for at det ikke er noen misforståelser rundt bruk av atomvåpen, slår Stoltenberg fast.

Støre: - Betyr mer lidelse

Både statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt det er svært alvorlig at Russland nå varsler mobilisering av reservestyrker.

– Denne opptrappingen av krigen vil medføre mer lidelse for både ukrainere og russere, sier Støre (Ap) i en epost til NTB.

– Jeg gjentar vår sterke oppfordring til Russland om å avslutte krigen. Ukraina har Norges fulle støtte, sier Støre.

Også utenriksminister Huitfeldt (Ap) understreker at mobiliseringen er alvorlig.

– Vi er på vei inn i en krevende vinter. Putin har som mål å skape politisk splittelse og økonomisk nedgang i Europa. Han skal ikke lykkes med det. Den europeiske og allierte responsen på angrepskrigen er kraftfull, og samarbeidet er på mange områder styrket, sier hun i en epost.

– Ukraina vil trenge bistand i mange år fremover, og Norge vil bidra med omfattende og langsiktig støtte.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier at de tar mobiliseringen som et tegn på at Russland har store utfordringer.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon. Ukraina og russisk mobilisering har vært et hovedtema i mine samtaler i USA. Det er viktig at nå at vi fortsatt står sammen og støtter Ukraina så lenge det er behov for det. Russlands aggresjon kan ikke vinne fram, sier Gram.

Zelenskyj: – Tror ikke Putin vil bruke atomvåpen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier til den tyske avisa Bild at Russlands president Vladimir Putin vil «drukne Ukraina i sine egne soldaters blod».

– Han har mobilisert i en måned, det vet vi fra etterretningskildene våre. De mobiliserte kadetter, folk som ikke kunne slåss. De har falt, sier Zelenskyj til Bild.

– Han vil drukne Ukraina i blod, også blodet til sine egne soldater, sier Zelenskyj.

Han plages ikke av Putins trusler, og har ingen planer om å stanse frigjøringen av ukrainske territorier. Putins planer om å avholde folkeavstemninger om tilslutning til Russland i okkuperte territorier fnyser han av.

Den russiske presidenten nevnte flere ganger i sin tale onsdag morgen at han har atomvåpen han kan bruke.

– Jeg tror ikke han kommer til å bruke slike våpen. Jeg tror ikke verden vil la ham bruke slike våpen. Men vi kan ikke se inn i hodet hans, det finnes en risiko, sier Zelenskyj til den tyske avisa.