President Joe Biden sier USA kan oppnå flokkimmunitet mot koronaviruset innen sommeren når massevaksinasjonen starter for fullt til våren.

– Jeg er trygg på at vi innen sommeren kommer til å være godt på vei mot flokkimmunitet, sa han på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Målet kan oppnås når vaksinen er tilgjengelig for flere. Det kan skje de neste månedene, sa presidenten.

– Jeg tror vi kan klare det denne våren, men det kommer til å bli en logistisk utfordring som overgår alt annet vi har gjort i dette landet, sa han.

California letter på koronarestriksjonene

USAs mest folkerike delstat fjerner påbudet om å holde seg hjemme etter at smittekurven har jevnet seg ut. Om lag 23.000 smittetilfeller blir nå registrert hver dag. Det er 7.000 færre enn for en uke siden, og andel positive koronatester har falt til 8 prosent fra rekordhøye 20 prosent.

Les også: Raymond Johansen: – Umulig å stenge Oslo i lang tid

– Med umiddelbar virkning oppheves påbudet i alle regioner i California om å holde seg hjemme, sa guvernør Gavin Newsom, som peker på at delstaten har lagt det verste bak seg.

Påbudet om å holde seg hjemme ble innført i desember. Den overraskende avgjørelsen om å fjerne påbudet blir hyllet av bedrifter som sliter økonomisk, men fører til advarsler fra helsemyndighetene, som er bekymret for at folk blir slepphendte.

Bedre kapasitet ved sykehusene

Avgjørelsen er basert på en prognose om at kapasiteten på sykehusene i delstaten øker, etter at flere sykehus i Sør-California nærmest var overfylte av koronapasienter for en måneds tid siden.

Om lag halvparten av delstatens innbyggere bor sør i California, og fremdeles er det liten eller ingen ledig kapasitet ved sykehusene, ifølge tall fra helsemyndighetene.

Men Newsom sier prognosene for de neste fire ukene viser at kapasiteten vil øke til 33 prosent som følge av nedgangen i smittetallene.

Les også: USA innfører innreiseforbud for personer fra 30 land – deriblant Norge

Fortsatt restriksjoner

Fjerningen av påbudet betyr at restauranter igjen kan tilby matservering utendørs og gudstjenester kan holdes utendørs. Frisør- og neglesalonger og andre butikker kan ha flere kunder i lokalene.

Fortsatt gjelder restriksjoner som er innført i de ulike fylkene. Det betyr forbud mot en rekke aktiviteter, som barbesøk, innendørs bespisning og å være publikum på sportsarrangementer.