NEW YORK (Nettavisen): Den siste uken har nye opplysninger om Kina og Wuhan fått både president Joe Biden og tidligere president Donald Trump til å reagere.

Årsaken til de nye spekulasjonene er at tre forskere ved et laboratorium i Wuhan skal ha blitt sendt til sykehus med covid-19-symptomer allerede i november 2019.

Trump: - For meg var det hel innlysende

Ifølge Wall Street Journal, som viser til en amerikansk etterretningsrapport, ble de tre forskerne innlagt på sykehus flere uker før koronaviruset ble påvist og kinesiske myndigheter orienterte Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: Facebook fjerner ikke lenger innlegg om laboratorieteorier om korona

Trump har tatt de nye opplysningene rundt laboratorieteorien som et bevis på at han hele tiden har hatt rett i sin teori om hvordan viruset ble spredt.

- Nå er alle enige om at jeg hadde rett da jeg veldig tidlig slo fast at Wuhan var kilden for COVID-19, noen ganger referert til som Kina-viruset, skrev Trump i en uttalelse tidligere denne uken.

- For meg var det helt innlysende helt fra starten av, men jeg fikk, som vanlig, massiv kritikk. Men nå sier alle; «han hadde rett». Takk! hevder Trump.

- Jeg tror man kan ta bort ordet «potensielt», når det gjelder om hvorvidt det kom fra dette laboratoriet, uttalte Trump til i et annet intervju.

Les mer: Donald Trump etter nye Kina-opplysninger: - Alle er enige om at jeg hadde rett

Biden har på sin side tatt grep og ba onsdag amerikansk etterretning om å doble innsatsen for å komme til bunns i hvordan koronaviruset oppsto. Han vil ha en rapport i løpet av tre måneder og ba også Kina bistå.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

- Blind høne finner også korn

USA-ekspert Hilmar Mjelde tror ikke Bidens fokus på Wuhan-saken er et forsøk på å slå politisk mynt på en konflikt med Kina, slik Trump hele tiden ble anklaget for å gjøre under sitt presidentskap

- Trump har jo gjentatt kritikken mot Kina lenge, styrker Bidens fokus mot Kina nå bare Trumps opprinnelige teori?

- Blind høne finner også korn. Man kunne aldri ta noe Trump sier for god fisk, fordi Trump er mytoman. Han innrømmet jo i 2018 at han bare fant på «informasjon» i møte med Canadas statsminister, sier Mjelde til Nettavisen.

- Man kunne aldri vite om Trump som president hadde oversikt, fant på eller faktisk talte sant - han sier jo for eksempel også at han vant valget i 2020, sier USA-eksperten.

- Hvem har mest å tjene på at fokus igjen rettes mot Kina, Biden eller Trump? Og på hvilken måte?

- Jeg ser ikke at denne saken har en individuell politisk dimensjon for hverken Biden eller Trump. Bidens presidentskap står og faller på to saker: pandemihåndteringen og økonomien, sier Mjelde.

Les også: Svært gode koronanyheter: - Immuniteten kan vare i årevis

Biden skal på fredag legge frem forslag til et nytt budsjett med enorme investeringer i infrastruktur, utdanning og helse som skyver statsbudsjettet opp til rekordhøye 6.000 milliarder dollar.

- Det interesserer ikke velgerne

Mjelde tror heller ikke at fokuset på Kina, verken for Biden og Donald Trump og republikanerne, frem mot neste års valg blir et hett tema eller en vinnersak.

- Med unntak av store kriger med mange falne amerikanske soldater, så betyr utenrikspolitikk ikke noe i amerikansk innenrikspolitikk. Det interesser ikke velgerne, sier Mjelde.

- Når utenrikspolitikk nevnes i amerikansk politisk debatt, er det gjerne som «stand-inn»-tema for noe innenrikspolitisk. Mexico-muren handlet om innvandringspolitikk, Trumps fokus på Kina handlet om amerikansk økonomi og pandemiens herjing innad i USA, sier USA-eksperten.

Les: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

I forbindelse med den nye Wuhan-debatten har også USAs fremste smittevernekspert, Anthony Fauci, uttalt denne måneden at han «ikke er overbevist om at viruset hoppet naturlig fra dyr til mennesker».

- De som etterforsket saken uttalte at det sannsynligvis oppstod i et dyrereservoar som så smittet over til mennesker, men det kan ha vært noe annet og vi må finne ut av det. Det er grunnen til at jeg har sagt at jeg er for enhver etterforskning som undersøker hvor viruset kom fra, sa Fauci.

Fauci får kraftig kritikk i Kina

Kinesisk statlig media kritiserer nå også Fauci for at han nå blåser nytt liv i spekulasjonene rundt Wuhan-smitten.

Den amerikanske eliten degenererer videre i moral, og Fauci er en av dem, er tittelen på en kronikk fra Hu Xijin, sjefredaktør i den statlige kinesiske avisen Global Times denne uken.

I kronikken angriper han Fauci og anklager ham for å fyre opp under en enorm løgn om Kina, ifølge CNN.

I en annen artikkel i Global Times blir Fauci også beskyldt for å ha «forrådt kinesiske forskere».

Krever Fauci sparket

Også i USA får Fauci hard medfart i enkelte kretser. Fox News har snakket med flere republikanske representanter i Kongressen som mener Fauci nå burde sparkes fordi han har vinglet så mye frem og tilbake under koronakrisen, både når det gjelder Wuhan men også på grunn av bruk av masker.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

USA-ekspert Mjelde kommenterer republikanernes jakt på Fauci slik.

- Fauci har uttalt seg fortløpende om et mål i bevegelse - pandemien. Kanskje kunne han ha sagt et eller annet annerledes i løpet av 17 måneder, noe annet skal godt gjøres. Man har de samme debattene i USA som i Norge om helseekspertenes rolle.

- Fauci-hetsen i Trump-verdenen er skamfull og intellektuelt uredelig. USA ble så hardt rammet på tross av Fauci, ikke på grunn av Fauci. Det var Trump som sviktet som leder, ikke Fauci, sier Mjelde.

Kina kaller påstanden om at at viruset ved et uhell spredte seg fra et laboratorium i den kinesiske byen Wuhan «totalt usann» og viser til at en ekspertgruppe fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har besøkt byen og konkludert med at denne teorien er «svært usannsynlig».

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Flaggermus

WHOs eksperter konkluderte derimot med at viruset sannsynligvis stammet fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr.

Reaksjonene på Bidens beslutning om å beordre ny gransking vekker sterke reaksjoner i Beijing.

– USA bryr seg ikke om fakta og sannhet, og de er heller ikke interessert i seriøs sporing av opprinnelse, sier en talsmann for kinesisk UD, skriver NTB.

Sporing

Zhao Lijian ber USA slippe granskere inn på sine egne laboratorier, blant dem Naval Medical Research Center’s Biological Defense Research Directorate ved Fort Detrick i Maryland.

– USA hevder at de ønsker at Kina deltar i en omfattende, åpen og bevis-basert internasjonal gransking. Vi ber USA om å gjøre det samme som Kina har gjort, og straks samarbeide med WHO om sporing på vitenskapelig vis, sier Zhao.