Bier kan telle

Foto: ABDELHAK SENNA (AFP)

Insektene er smartere enn man tror.

05.02.09 15:18

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

I et eksperiment lot forskere bier få en søtlig belønning om de kunne telle. De klarte to og tre fint, men etter fire stoppet det opp.

- Bier kan definitivt skille mellom to og tre, men fire var litt vanskeligere, sier Shaowu Zhang, forsker ved Australian National Museum, til Livescience.

Talte prikker
Forskerne lot biene fly gjennom en labyrint formet som en «Y». I labyrinten var veiene merket med prikker. Biene måtte konsistent velge riktig antall prikker for å finne sukkerbiten i enden av labyrinten.

- Dette er en prosess som kalles «subitisering», hvilket betyr at de responderer raskt til et lite antall enheter, sier Shaowu Zhang.

Biene måtte telle antall prikker både ved inngangen og inne i labyrinten for å finne fram. 80 prosent av biene kunne skille mellom to og tre, men treffene sank til 70 prosent når de skulle skille mellom tre og fire.

Når de skulle skille mellom fire, fem og seks prikker ble det umulig for biene å ta konsistente valg.

Les mer fra Dittdyr. no:

Her kjører Google på hjorten

Utryddes av froskelårspising

Slik forstår du katten din

Navigasjon
Biene klarte fremdeles å skille mellom kombinasjoner av prikker når det innført fargekombinasjoner og ulik størrelse i tillegg til antall. Dette betyr at de faktisk så på antall prikker, og ikke brukte andre sanser for å knekke koden.

Metoden brukes sannsynligvis i naturen for å finne landemerker. De må for eksempel kunne skille mellom ulike kombinasjoner av trær for å finne bikuben etter å ha reist opp mot 11 kilometer for å finne mat.

Menneskelig begrensning
Mennesker har også problemer med instinktivt å kunne telle antall enheter over fire. En forskningsstudie har vist at mennesker umiddelbart kan identifisere tre eller fire biler gruppert sammen på en parkeringsplass. Hvis det er flere enn fire biler må vi telle dem. Dette instinktet er det samme «subitiseringsprinsippet» som for biene. En av de praktiske utslagene er telling med streker.

- Hvordan holder man telling med lister? Man skriver først fire streker, så bruker man et kryss for å markere nummer fem, sier Jürgen Tautz ved Universitetet i Würtzburg, som ledet studien, til Livescience.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag