*Nettavisen* Nyheter.

Bik Bok-gründer dømt etter isblokk-ulykken

Foto: Iván Kverme (Finansavisen)

«Takk» sa Robin Helmersen etter en soleklar dom mot gårdeier og Bik Bok-gründer Kenneth Sandvold.

07.07.11 15:38

GRØNLAND (Nettavisen): Kenneth Sandvold ble dømt til 75 dagers fengsel mens den medtiltalte driftslederen er dømt til 60 dagers fengsel.

- Robin er veldig lettet over dommen. Det første Robin sa da han fikk høre dommen var «takk». Han håper at dette var siste kapittel i rettssaken og at han nå kan konsentrere seg om å bli så frisk som mulig, sier Robins far, Rune Vedvik.

- Jeg registrerer at denne dommen er et kraftig signal til gårdeiere, sa faren og la til:

- Vi føler ingen triumf i denne saken. Her er det ingen vinnere, men bare tapere.

Trodde ikke på Sandvold
Under rettssaken ga Kenneth Sandvold uttrykk for at snøen kunne ha kommet fra naboeiendommen og ikke fra hans eiendom. Sandvolds forklaring om at han så snø på taket av nabogården omtales av Oslo tingrett slik:

«Det er ingen andre enn Kenneth Sandvold som har observert snø og is på gesimskassen til Frognerveien 9C. Det var for øvrig heller ikke lett å få tak i sammenhengen i hans forklaring (...) Slik retten vurderer det samlede bevismateriale hersker det ingen tvil – ikke en gang en teoretisk tvil – om at ismassene som rammet Robin i hodet kom fra taket til Niels Juels gate 29 (...) Hvordan han da kunne forsikre seg om at det ikke fantes snø og is på egen gesimskasse er noe av en gåte for retten. Slik retten ser det har Kenneth Sandvolds forklaring kun ett motiv: Å prøve å skyve ansvaret for tragedien over på eieren av nabogården. Man kan derfor trygt se bort fra Kenneth Sandvolds forklaring her.»

Også driftssjefen som ble dømt til 60 dagers fengsel får kritikk i dommen:

«Det er nærmest ufattelig for retten at NN som driftssjef ikke ble oppmerksom på at denne skavlen bygget seg opp, og etter hvert kunne utgjøre en potensiell trussel for de som befant seg på fortauet utenfor gården. Her må kontrollrutinene ha sviktet totalt – hvis de noen gang har vært der».

Må betale millioner
Vedvik sa under pressekonferansen torsdag at han var overrasket over at de måtte gjennom denne kampen i retten om hvor raset kom fra. Han sa at politietterforskningen ikke hadde levnet noen tvil om hvor raset kom fra, men at man hadde møtt en steil holdning fra forsvarerne i retten.

Sandvold Bolig AS er nå dømt til å betale 2 millioner kroner i bot.

I tillegg må Sandvold og Sandvold Bolig AS betale oppreisning på 500.000 kroner til Robin Helmersen, samt være erstatningsansvarlig for de skader og tap Helmersen vil lide etter ulykken 16. mars 2010.

Fornøyd
Fungerende generalsekretær i Landsforeningen for trafikkskadde, Ingeborg Dahl-Hilstad er fornøyd med dommen.

- Vi er veldig glade for at det blir plassert et så klart ansvar, sier hun til Nettavisen.

Hun håper at dommen vil statuere et eksempel for andre gårdeiere.

- Jeg håper at det fører til at det blir tryggere å bevege seg på gata, sier hun.

Dahl-Hilstad syns at denne prosessen har vært unødvendig lang.

- Jeg syns det er unødvendig at enkeltmennesker må stå i en så lang prosess, når de har helt andre ting å konsentrere seg om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.