RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bikkjekaldt!

KLEDD FOR KULDA: Denne chihuahuaen slipper å bekymre seg for kulda, det har nemlig matmor gjort.
KLEDD FOR KULDA: Denne chihuahuaen slipper å bekymre seg for kulda, det har nemlig matmor gjort. Foto: FREDERIC J. BROWN (AFP)
Sist oppdatert:
Med mange minus må man ta sine forholdsregler, også med hundene. Lær hvordan du beskytter hunden din her!

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det er sprengkaldt i hele landet, Røros er på topp med minus 41 grader. Hunder skal ut noen ganger om dagen uansett, hvordan klarer de seg i kulda?

Store hunderaser med mye pels er naturlig rustet mot været, men de mange tusen miniatyrhundene har det ikke lett utendørs. Dittdyr har snakket med hundeekspert Gry Løberg i Manimal om hvordan du beskytter hunden din.

- Hvilke hunderaser fryser mest?

- De minste hunderasene med tynn pels er mest utsatt, små hunder har mye overflate i forhold til kroppsvolum og fryser lettere, sier Løberg til Dittdyr.

Hvis hunden ikke vil ut, og helst hjem så fort som mulig bør man ta hensyn til det.

- Noen hunder blir ekstra aktive i kulda, og springer for å holde varmen. Andre blir forknytt og skjelver. Man kan gjerne løfte opp hunden og varme den litt. Det er viktig å holde hunden i aktivitet i kulda.

Se også: Valpen har kalde føtter!

Les også: Hva sier hunden egentlig?

Les også: Slik kommer du og hunden i toppform

Kle på hunden din!
Selv om noen syns det virket jålete er det lurt å kle på hunden.

- Hvis hunden fryser er det bare å ta på klær, akkurat som hos mennesker. Man kan gjerne bruke menneskeklær hvis man har noe som passer, forteller eksperten.

Det er ingen skam å kjøpe hundeklær heller.

- Hunder synes det er helt greit å bruke klær i kulda. Spør i butikken så finner man noe som passer til hunden og hunderasen. Husk at det er kaldere nede langs bakken, små hunder med korte bein må man passe ekstra godt på.

- Hva med hundesko, har det noe for seg?

- Ja da, det beskytter både mot kulden, og det forhindrer at isklumper setter seg fast i potene.

- Er alle hunder komfortable med påkledning?

- I utgangspunktet det ingenting galt med klær, selv om noen hunder ikke liker å bli kledd på. Det er lurt å gjøre selve påkledningen så hyggelig som mulig. Noen hunder har også dårlige erfaringer med trange eller kløende plagg.

Les også: Pisk eller gulrot til hunden?

Les også: – Hunder er bedre enn katter

Kalde testikler
Hannhunder er mer utsatt for kulde enn tisper, rett å slett fordi de fryser på de edlere deler, så mye at de risikerer forfrysning.

- Hundeklær er laget med åpninger der det trengs, så man unngår at de griser til plaggene. Øreflipper er også utsatte for forfrysninger.

- Hva med hundens egen pels?

- Noen hunderaser har heller ikke isolerende ullaktig pels innerst, men bare en dekkpels som ikke varmer. Disse fryser veldig i dette været.

- Noe mer man må huske på?

- Ja, hver enkelt hund tilpasser seg omgivelsene sine. Hunder som er mye ute eller bor i hundegård utvikler varmere pels enn andre hunder, og de er bedre rustet mot kulde.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere