RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bil billigst i - hold deg fast - Norge

Sist oppdatert:
Du tror det ikke før du leser det, men en ny nordisk undersøkelse viser at bil er billigst i Norge.

Det er en myte at det er mye billigere med bil i Sverige enn i Norge, det skriver LeasePlan i innledningen av sin nye nordiske undersøkelse.

Ifølge LeasePlan er det omtrent like billig å holde seg med bil i Norge som i Sverige, til tross for at nybilprisene her hjemme er vesentlig høyere. Da har riktignok LeasePlan tatt lønnsforskjellene mellom våre to land med i beregningen.

Med det som utgangspunkt er bil dyrest i Finland, tett fulgt av Danmark.

I databasen til LeasePlan har de oversikt over anskaffelses- og driftskostnader for over 100.000 biler i Norden hvorav om lag 30.000 biler i Norge.

Lavt verdifall
Det koster nesten 50 prosent mer å kjøpe en ny Volkswagen Passat 1,9 Tdi 105hk stasjonsvogn i Norge i forhold til i Sverige, men fordi du får mer igjen for bilen når du selger den forandrer bildet seg dramatisk. Den største kostnaden knyttet til bilhold er verditap, og der kommer Norge gunstig ut.

– Sannsynligvis er det de høye nybilprisene i Norge som gjør at etterspørselen etter brukte biler her til lands er større enn i Sverige. Dette driver opp bruktbilprisene og dermed blir verditapet mindre. Til tross for at mange synes at verditapet på nye biler er stort de første årene er det altså enda større i Sverige, sier markedsdirektør Marius Paus i LeasePlan.

Rentekostnader og verditap på en Volkswagen Passat summerer seg opp til kr 3.058 pr måned i Norge og kr 2.664,- i Sverige. I Danmark koster det 4.369 kroner og i Finland 3.559 kroner. Alle tall i norske kroner og beregnet ut i fra en treårsperiode.

Mens det koster hele 49 prosent mer å kjøpe en ordinær familiebil som Volkswagen Passat i Norge i forhold til i Sverige, er forskjellen redusert til 15 prosent når du ser på hva det koster deg å holde bilen i tre år. Kostnader til vedlikehold og drivstoff er ca 18 prosent lavere i Sverige.

Høyere lønninger
- De totale kostnadene målt i antall kroner ved å finansiere og drifte en Volkswagen Passat ligger kun 14 prosent lavere i Sverige enn i Norge. Lønningene i Norge er samtidig omtrent tilsvarende høyere slikt at det svir ikke noe mer i lommeboken for en nordmann enn for en svenske å holde seg med bil, forklarer han.

Den vanlige oppfatningen om at det er mye billigere med bil i Sverige enn i Norge er helt feil. Vi har de nest laveste kostnadene i Norden og korrigert for at lønningene er høyere i Norge kommer vi omtrent like gunstig ut som Sverige, poengterer Paus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere