RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bilbombe mot feltsykehus i syrisk grenseby

Sist oppdatert:
Beirut (NTB-Reuters-AFP): En kraftig bilbombe eksploderte like ved et feltsykehus i den syriske byen Atmeh søndag. Samme dag ble en sentral al-Qaida-leder drept i et selvmordsangrep i Aleppo.

Ulike kilder og øyenvitner forteller om flere titalls rammede, men hvor mange som ble drept, var søndag uklart. Ifølge aktivistkilder nyhetsbyrået Reuters viser til, ble minst 14 drept og 70 såret. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opererer med lavere tall, to drepte og minst ti sårede.

Byen ligger like ved grensen til Tyrkia. Målet for angrepet ser ut til å ha vært et feltsykehus som er bygget av Ghassan Abboud, en syrisk forretningsmann med base i Dubai. Han eier blant annet den private TV-stasjon Orient Television, som også sender i Syria, og driver veldedighet for syriske flyktninger. Kanalen har rettet kraftig kritikk mot de ytterliggående opprørerne i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som den siste tiden har ligget i konflikt med andre opprørsgrupper.

Tror ISIL står bak

Aktivister i Syria sa søndag at mye tyder på at ISIL står bak angrepet.

– Orient har rettet kraftig kritikk mot ISIL, og ISIL har allerede kidnappet flere av Orients journalister, sier Zakwan al-Hadid, en opposisjonstilhenger i byen Idlib.

Ifølge et øyenvitne, Abdallah Saleh, ble hele fasaden på sykehuset blåst ut i eksplosjonen. Blant ofrene er både pasienter, leger og sykepleiere.

Noen av de sårede ble søndag brakt til Tyrkia, mens andre er ført til et annet sykehus i byen, opplyser Saleh.

– Barbarisk

Sykehuset drives av Orient Foundation, Ghassan Abbouds egen stiftelse.

– Dette barbariske angrepet var rettet mot et sykehus som behandler mennesker som er såret av dødens bomber, som regimet har sluppet over frigjorte områder. Orient Foundation anklager Assad-regimet for å stå bak angrepet, heter det i en uttalelse fra stiftelsen.

Området nord i Syria blir kontrollert av en løs sammenslutning av opprørsgrupper. Byen spiller en viktig rolle for opprørernes forsyningslinje mellom Tyrkia og Syria. Til nå har området vært skånet for den verste volden.

Al-Qaida-leder drept

Søndag ble det også meldt at en sentral al-Qaida-leder ble drept i et selvmordsangrep. Abu Khalid al-Suri ble i fjor utpekt av al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri til å være nettverkets representant i Syria.

Angrepet skjedde i byen Aleppo, skriver opprørsalliansen Den islamske fronten, som al-Suri var en del av, på Twitter.

Den islamske fronten har den siste tiden ligget i krig med ISIL.

Al-Suris dødsfall ble også bekreftet av eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights og flere jihadist-nettsider. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere