På begynnelsen av 2000-tallet gjennomgikk Brasil en økonomisk utvikling som løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom. Fattigdomsbekjempelsen i Brasil ble omtalt som en suksesshistorie.

I 2021 er situasjonen en helt annen. Brasil har vært rammet av en dyp økonomisk krise i flere år, og pandemien og den høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro ser ut til å ha bidratt til en betydelig forverring.

Dette kommer synlig til uttrykk gjennom kameralinsen til den prisbelønte fotografen Domingos Peixoto.

Skrotter og kadavre

Peixoto knipset nylig en rekke «blinkskudd» av fattige og sultne brasilianere i Rio de Janeiro som desperat forsynte seg av dyreskrotter og dyrekadavre fra lasterommet til en lastebil.

Slakteavfallet skulle fraktes til en fabrikk som produserer dyrefôr og såpe. Men sultne brasilianere fikk muligheten til plukke med seg dyreskrotter som vanligvis står på menyen til åtseletere.

- Noen dager vil jeg bare gråte, sier lastebilsjåføren José Divino Santos til den brasilianske avisen Extra.

- Før i tiden kom folk og spurte om et bein til hunden sin. I disse dager trygler de for bein for å få mat, sier han

- Bildet alle i Brasil snakker om i dag

Ett av bildene endte opp som hovedoppslag i den brasilianske avisen Extra forrige onsdag. En bildeserie er også publisert i avisens nettutgave. Oppslaget har utløst ramaskrik i Brasil, skriver The Guardian.

«Et mektig og knusende bilde tatt av en av Latin-Amerikas beste fotojournalister, Domingos Peixoto, som alle i Brasil snakker om i dag. Åtseletere i Rio de Janeiro bare noen få minutters kjøretur unna byens flotteste hoteller,» skriver The Guardian-journalist Tom Phillips i en Twitter-melding.

Les også: Protester i Brasil mot Bolsonaros pandemihåndtering

- Kan ikke huske sist jeg så et stykke kjøtt

Denise da Silva er én av dem som må ty til skrottene og dyrekadavrene i lastebilen for å brødfø sine fem barn og tolv barnebarn.

- Det er så lenge siden jeg har sett et kjøttstykke – ikke siden før pandemien. Jeg er så takknemlig for dette, sier 51-åringen.

Hovedoppslaget i Rio de Janeiro-avisen Extra består av et bilde med tre personer som gjennomsøker slakteavfallet. Tittelen på oppslaget lyder som følgende: «Brasil 2021: Sultens smerte».

Les også: Rykter om at covid-pasienter i Brasil blir fastbundet og intuberes uten bedøvelse

Fotograf Domingos Peixoto har dekket Rios fattigdom, elendighet og blodige narkokriger i tre tiår. Likevel ble han sjokkert da han oppdaget menneskene som sanker slakteavfall.

Peixoto sier han ikke kan huske at det noensinne har vært så mange hjemløse i Rios gater som nå.

- Jeg har ikke sovet på to dager. Jeg prøver å bearbeide dette, sier han.

- Folk må tilberede maten med fyringsved, og det gjelder ikke bare de hjemløse. Helsike, vi er nødt til å finne måter til å formidle disse historiene på og se om vi kan få hjulpet dem, sier han, ifølge The Guardian.

Korona-pandemien har krevd 600.000 menneskeliv i Sør-Amerikas mest folkerike land. Det anslås at antallet sulterammede brasilianere har økt med 19 millioner siden pandemien startet. Utallige brasilianere har stupt ned i fattigdom grunnet arbeidsledighet og stigende matvarepriser.

Tre hovedgrunner til den eksplosive fattigdommen

Brasil-ekspert og samfunnsgeograf ved Universitetet i Oslo, Torkjell Leira, sier det er tre hovedgrunner til den eksplosive økningen i fattigdom. For det første går det fortsatt dårlig med landets økonomi, for det andre mangler Brasil en strukturell politikk for fattigdomsbekjempelse og for det tredje har Bolsonaro-regjeringen gradvis skrudd igjen kranen på trygdeordninger som kom på plass under pandemien.

- Bolsonaro kom til makten delvis på grunn av en veldig dyp økonomisk krise i Brasil. Utgangspunktet var at folket var misfornøyd med myndighetene. Brasilianerne hadde sett fram til en ny regjering, og håpet at Brasil endelig skulle komme seg ut av grøften og tilbake til en periode med sterk økonomisk vekst som de hadde tidlig på 2000-tallet. Men det har ikke skjedd, sier Leira til Nettavisen.

Les også: Brasils president-favoritt: «Hun er for stygg til å voldtas»

Leira sier pandemien er én av hovedårsakene til dette.

- Det er fordi Brasil er avhengig av å eksportere råvarer som mineraler og jordbruksvarer. Men mye av etterspørselen har gått ned under pandemien fordi de økonomiske hjulene har gått tregere, sier han.

- Samtidig har Bolsonaro gjort en del bra på den sosiale siden under pandemien. Han har satt i gang støtteordninger som trygd for de aller fattigste familiene. Men så har denne støtte-kranen blitt gradvis skrudd igjen i løpet av året. Og dette koblet med at økonomien fortsatt står og stamper, er hovedårsaken til at man ser at fattigdommen og ulikhetene har eksplodert i Brasil, og at man plutselig ser nøden i Brasils gater mye tydeligere, sier Leira.

- Bare for et tiår siden var Brasil en suksesshistorie når det gjaldt fattigdomsbekjempelse. Da førte venstresiden en bevisst politikk med fattigdomsbekjempelse og utjevning av sosiale forskjeller, hvor flere titalls millioner brasilianere fikk det bedre økonomisk, sier Leira.

- Dette er ikke tilfellet med dagens Bolsonaro-regjering, som er mye mer høyre-liberalistiske i sin økonomiske politikk. Men på grunn av pandemien ble regjeringen nærmest tvunget til å stimulere økonomien med statlige midler, sånn som Norge, EU, USA og mange andre land i verden har gjort, sier han.

- Sultkrisen har kommet tilbake

Landets omstridte president Jair Bolsonaro har fått massiv kritikk for sin elendige håndtering av korona-pandemien. Senator Humberto Costa, som er på vesntresiden, sa nylig under en kongresshøring at bildene til den prisbelønte fotografen avdekker den sosiale tragedien som nå utfolder seg i Brasil under Bolsonaros styre.

- Arbeidsledigheten stiger. Ulikhetene vokser. Fattigdommen vokser. Sultkrisen har kommet tilbake. Det er dette regjeringen har gjort med landet vårt, sier han.