*Nettavisen* Nyheter.

Bildene du ikke får se

Trusebildene av Anna Kournikova er så spesielle at det norske byrået Scanpix for første gang på årevis nekter å selge. Men bildene spres nå på internett.

11.01.05 11:36

(Bildet: Et av de mer uskyldige bildene fra Anna Kournikova og kjæresten Enrique Iglesias' badeferie. Foto: Alloverpress / Getty)

En dom fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i sommer ga Caroline av Monaco medhold i at private bilder av fyrstedømmets medlemmer ikke kan offentliggjøres uten samtykke.

Men det har ikke stoppet paparazziene, og nå har en av dem fanget inn tennisbaben Anna Kournikova i meget intime øyeblikk under en badeferie på Vestindia-øyene, blant annet et bilde der hun kikker ned i sin egen truse.

Det ble for drøy kost for Scanpix.

- Vi hadde en vurdering i forrige uke og valgte ikke å selge bildet. Vi har et publistansvar, og vi har her med bilder å gjøre som tråkker over grensen ved å fokusere på ekstremt privat område. Det sier ansvarlig redaktør Stein Hallingstad i Scanpix til side2.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Husker ikke sist
- Det skjer med jevne mellomrom at vi gjør slike vurderinger, men det er lenge siden vi valgte ikke å selge bilder. Jeg kan ikke faktisk huske sist dette skjedde, sier Hallingstad, som har vært leder for byrået siden 2001.

Samtidig florerer bildene på internett, både på såkalte blogger (dagbøker) og større nettsteder. Det omtalte trusebildet ble i slutten av forrige uke også publisert i tysk presse, men nå blitt fjernet fra for eksempel fra Bild Zeitungs nettside.

- Vurderingen i Tyskland og Norge er tydeligvis annerledes. Vi er mer klar over problemstillingen nå etter dommen i Strasbourg, sier redaktør Hallingstad til side2.no.

Konkurrenten selger
Konkurrenten All Over Press har derimot ingen sperrer på bilder de har fått gjennom Eliot Press. Men de tilbyr heller ikke de mest intime bildene.

- Vi som bildebyrå sitter som et mellomledd mellom produsenten og dere som publiserer bildene. Vi overlater ansvaret for hva som publiseres til redaktøren i den enkelte publikasjonen og ønsker ikke å opptre som sensor ovenfor dere, sier redaktør og daglig leder Bjørn Johansen til side2.no.

- Når det er sagt, betyr ikke det at vi ikke redigerer det materiale som kommer inn. Men da er det ikke for å sensurere innholdet, men fordi det er vår profesjon å tilrette legge et tilbud som er mest mulig interessant for dere som bruker, legger han til.

PS! Her er bildene av Kournikova du får se:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.