RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bildene som skal skremme røykere

Foto: EU/ANB (EU/ANB)
Sist oppdatert:
Disse bildene skal skremme deg fra å tenne en røyk.

Oslo (ANB): Helsedirektoratet har nå sin anbefaling klar om hvilke bilder de mener røykpakkene bør utstyres med.

En av fem nordmenn røyker daglig, et tall helsemyndighetene vil ha ned: Færre må begynne, flere må slutte. Helsemyndighetene vil derfor nå ha bildeadvarsel i tillegg til tekstadvarsel på røykpakkene. Dette er et tiltak flere andre land allerede har satt i verk.

Har valgt fra EU-arkiv
Helsedirektoratet er instansen som har fått jobben med å anbefale hvilke bilder som skal brukes på røykpakkene.

Norske myndigheter er forpliktet til å plukke fra et bildearkiv som EU har laget.

14 advarsler
I dag har røykpakkene i Norge 14 ulike tekstadvarsler. Det finnes tre bilder til hver tekst. Helsedirektoratet har nå, i samarbeid med Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) plukket ut ett bilde til hver tekstadvarsel.

Anbefalingen er oversendt Helse- og omsorgsdepartementet, som til slutt avgjør hvilke bilder som skal brukes.

Tekst og bilder virker sterkere
Forskningen viser at kombinasjonen av tekst- og bildeadvarsler virker sterkere enn bare ord, ifølge Kaja Kierulf i Helsedirektoratet. Mange av bildene i EU-arkivet er dessuten relativt sterke og viser dramatiske helsekonsekvenser av å røyke.

- Når vi har valgt ut bilder har vi først og fremst lagt vekt på hvilke bilder som er effektive i forhold til ulike målgrupper. Det skal også være størst mulig sammenheng mellom tekst og bilde, og det skal være en viss variasjon i bildene. Vi har også lagt vekt på webundersøkelsen vi har gjort blant folk, forteller Kierulf til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Har spurt folket
Webundersøkelsen som er gjort blant 1.000 nordmenn har gitt direktoratet en pekepinn på hva folk mener er mest effektivt for å få folk til å droppe røyking.

Både røykere og ikkerøykere, eldre, yngre, menn og kvinner er spurt.

- Vi ser blant annet at unge reagerer mer på bilder som er relatert til utseende og seksualitet, mens eldre er mer faktaorienterte. Vi ser i undersøkelsen at folk mener det er de sterkeste -ildene som vil ha størst effekt. At de sterekste bildene har størst effekt viser også forskning og erfaring fra utlandet, sier Kierulf.

- Men ikke alle bildene dere anbefaler er de sterkeste dere har hatt å velge blant?

- Det er blant annet fordi vi er opptatt av at det skal være troverdig. Ett bilde viser for eksempel en helsesituasjon som vi mener ikke ville forekomme i Norge, med vårt helsevesen. Da valgte vi et annet, realistisk bilde, forteller Kierulf.

Hjelp til røykeslutt
Alle røykpakker får dessuten sannsynligvis Røyketelefonens telefonnummer, 800 400 85, klistret på seg.

- Når myndighetene opplyser om farene ved røyking er det veldig viktig at vi samtidig opplyser om hvor man kan få hjelp til røykesutt. Der er Røyketelefonen veldig viktig, fordi den er et gratis lavterskeltilbud som er tilgjengelig for alle, påpeker Kierulf. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere