*Nettavisen* Nyheter.

Bilder kan inneholde virus

LAS VEGAS (TV 2 Nettavisen): Sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs har funnet det første viruset som skjuler seg i en bildefil.

Det russiske antivirusselskapet advarer mot en ny form for trojansk hest. Som de fleste andre internettormer spres ”Agent” som en vedlagt fil i e-poster, men det uvanlige er at ormen er gjemt i en bildefil, skriver danske PC World.

Åpner du filen, blir bildet vist på skjermen - i motsetning til ormer som Kournikova eller Lopez, som bare er vanlige programmer.

Det nye viruset er skjult i en ekte bildefil i bitmap-format (bmp), og utnytter et sikkerhetshull i Internet Explorer 5.0 og 5.5 som ble oppdaget allerede 16. februar.

- Jobber sammen

Sikkerhetshullet gir viruset mulighet til å kjøre ondsinnet kode på PC-en din.

Dersom du åpner den infiserte bildefilen, blir ”Agent” automatisk installert på PC-en din. Ormen gjør ingen direkte skade, men henter en annen trojaner kalt Throd. Den er et klassisk spyware-program som kopierer seg selv til registreringsdatabasen og avventer kommandoer over internett.

- Throd er åpenbart skrevet til spammere. Trojaneren samler inn e-post-adresser og skaper et nettverk av zombie-maskiner som kan brukes til massive spam-angrep. Det er enda et eksempel på at spammere og virusskribenter jobber sammen, sier Eugene Kaspersky, medgründer av Kaspersky Labs.

Angriper russiske versjoner

Selv om sikkerhetshullet ble oppdaget allerede for tre måneder siden, har Microsoft ennå ikke kommet med en oppdatering som retter feilen. Den eneste muligheten du har til å beskytte deg, er å bruke et oppdatert antivirusprogram og være forsiktig med å åpne bildefiler.

Foreløpig er du nok likevel trygg, Agent angriper kun den russiske versjonen av Windows. Kaspersky Labs mener likevel det bare er et spørsmål om tid før ormen kommer i nye versjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.