Bildet som fikk småbarnsmora Elisa til å ta grep

Foto: Privat (Privat)

10.02.13 18:01

(SIDE2): Senjajenta Elisa Paulsen (25), bosatt i Tromsø, fikk sjokk da hun så bildene av seg selv fra julebordet 2009.

Etter to fødsler på under ett år raste hun opp i vekt, men ikke like fullt så fort ned igjen.

- Jeg innbilte meg selv da jeg var gravid at jeg kunne spise hva jeg ville, og dermed ble det mye junk og godteri, sier Paulsen.

Denne artikkelen er levert av Nordlys.

Slapp, trøtt og tjukk
Det satte sine merker på kroppen, og etter den siste fødselen i februar 2009 holdt kroppen seg stabil på 109 kg.

- Jeg var slapp, trøtt og tjukk, og orket ingenting. Jeg fikk meg litt av en wake-up-call når jeg så bildene, kan man si.

I januar 2010 bestemte hun seg for å ta grep over kroppen sin, og gjøre noe med helsa.

Men dørstokkmila var lang.

Zumba-basillen
- Jeg slet mest med å komme meg opp av sofaen. De første to-tre månedene trente jeg bare Zumba, og da gikk jeg sakte men sikkert nedover. Da sommeren kom begynte jeg å bevege meg litt mer, forteller småbarnsmoren.

Da dro hun med seg barna og venner på fjellturer og varder rundt om i Tromsø og ble stadig mer aktiv.

- I mellomtiden var jeg støttemedlem på Friskhuset(Nå stamina HOT, jour.adm.). Jeg turte rett og slett ikke å gå inn dit, ler Paulsen, som på denne tiden allerede hadde gått ned 20 kg.

- Jeg følte meg så tjukk og stor og alle andre så så spreke ut. Det føltes litt som å gå på et stupebrett når du ikke kan stupe, beskriver hun.

Personlig trener
Redningen ble for hennes del å få hjelp fra en personlig trener.

Han satte sammen et helkroppsprogram for henne, hvor hun trente styrke på hele kroppen hver gang.

Da gikk hun ned ytterligere ti kg, samtidig som hun fikk mye mer muskler.

- Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke hadde begynt å trene. Jeg kan bare tenke meg hvor tungt det hadde vært å gått rundt med en 30 kg tung sekk hver dag, hele tiden.

Ungene tar del
Barna hennes er 4 og 5 år, og husker antagelig ikke mamma som så stor. Men de merker nok at de har fått en mor med mye mer energi.

- Det har hatt mye å si for ungene. Det er mye lettere å komme oss ut på tur, og finne på ting. Når jeg var tjukk var alt et tiltak. Jeg ble kjempesliten etter bare en liten tur ut, sier Paulsen.

Til daglig jobber hun som assistent for funksjonshemmede barn på Prestvannet barneskole, i tillegg til å være deltidsansatt på Stamina HOT.

- Nå elsker jeg å trene, og trener minst tre ganger i uken. Av og til hender det at jeg er der hver dag, bare fordi jeg synes det er så gøy.

Og ungene er bitt av basillen.

- Der hvor jeg trener har de mulighet til å være med å trene med andre barn, og ikke bare leke. Det synes de er kjempegøy.

Råder andre
Paulsen veier nå 79 kg, og har gått ned 30 kg siden hun startet vektnedgangen for tre år siden.

Etter den store forandringen er hun nærmest blitt et ikon i Tromsø.

Nære og fjerne kontakter henne for å få råd om hvordan man går frem for å oppnå målene sine.

- Jeg prøver å hjelpe dem så godt de kan, men jeg er jo ingen ekspert. Det er jo individuelt hva som funker, sier hun, men noen enkle tips har hun.

- Kom deg ut av sofaen, hiv godteriet, begynn å tren. I begynnelsen vil det være tungt, men det er så verdt det. Er du usikker, spør om råd på for eksempel treningssenter. De er der for å hjelpe deg.

- Og hva har endringene betydd for deg?

- Herregud, så mye! Jeg har alltid vært en glad og positiv person. Men nå har jeg fått så mye overskudd og energi at alt er blitt så mye lettere å gjøre. Jeg er hekta på trening. Før var jeg den som hatet gymnastikk på skolen, liksom!, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.