Gå til sidens hovedinnhold

Biler og barnehage i brann i Stockholm

Flere biler ble stukket i brann i forstedene rundt Stockholm natt til mandag.

Opptøyene fortsatte i forstedene rundt Stockholm natt til mandag, men regnvær og opptrappet vakthold ser ut til å ha dempet opprørstrangen.

Biler ble meldt påtent i Flemingsberg, Kista og Bromsten, ifølge avisa Expressen.

I Solna brøt det dessuten ut en voldsom brann i en barnehage. Det er foreløpig uklart om denne brannen har sammenheng med urolighetene.

- Vi kan ikke si noe om brannårsaken akkurat nå. Men det er jo sjelden en brann oppstår av seg selv, sier polititalsmann Albin Näverberg.

Roligere
Alt i alt beskriver han situasjonen som rolig natt til mandag. Det har ikke vært som andre netter da ungdommer har tent på biler og forsøkt å tiltrekke seg politiet så de kan kaste stein, ifølge Näverberg.

Polititalsmannen sier at det ikke bare er regn og kjøligere vær som gjør at det er roligere, men også at politiet har trappet opp vaktholdet med forsterkninger fra Göteborg og Malmö, og at frivillige, mange av dem foreldre, har patruljert gatene.

I andre deler av landet forteller politi og beboere imidlertid at ungdommer har latt seg inspirere av uroen i Stockholm. I Örebro ble det meldt om tre biler som sto i brann søndag kveld, skriver avisa Nerikes Allehanda.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, sier til Aftonbladet at det ikke er overraskende at uroen sprer seg.

- Det er svært attraktivt for visse grupper av unge mennesker å slåss med politiet og lage bråk. De søker spenning og vil kanskje vise seg fram for kompisene og uttrykke sin misnøye, sier han.

Politiskyting utløste uroen
Uroen i forrige uke startet i Husby, der 80 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn, og der en stor del av de unge verken har arbeid eller går på skole.

Uroen startet etter at politiet skjøt og drepte en ustabil eldre mann som hadde veivet rundt med en machete på åpen gate.

Lokale aktivister sa at skytingen hadde utløst sinne blant ungdom som hevder å ha vært utsatt for politivold og rasisme. (©NTB)

Kommentarer til denne saken