Gå til sidens hovedinnhold

– Biler på tomgang er forbudt!

Barnas miljøvernorganisasjon, Miljøagentene, har nettopp unnagjort årets første hemmelige oppdrag.

MANGLERUD: Fredag 5. mars gikk Tomgangsaksjonen av stabelen. Miljøagenter i hele Norge var på utkikk etter miljøsyndere, nærmere bestemt forurensende bilister som lot motoren gå mens bilen stod stille. En gjeng agenter ved Manglerud skole valgte å holde sin egen aksjon på mandag. De hadde plukket ut parkeringsplassen ved skolen og gatene der omkring som aksjonssted. Med seg hadde elevene Vibeke Vinje, mamma til to av barna. Hun jobber på Miljøagentenes hovedkvarter i sentrum.

– Visjonen vår er å spre budskapet om hva barn kan gjøre for miljøet. Det er ofte de små tingene som barna selv kan gjøre uten oss voksne, som gjør en nytte.

Rett til å si fra

Det heter seg at Miljøagenter har rett til å si fra til voksne som forurenser, fordi de er med på å forme sin egen framtid. Og biler på tomgang - det vil de slettes ikke ha noe av.

– Tomgang betyr at bilene er på akkurat når man går ut. Når biler står på tomgang så kan de forurense hele jorda, og det synes vi ikke noe særlig om, sa Sean Vinje (7) veslevoksent.

– Eksosen som kommer ut av et rør bak på bilen forurenser jorda, repliserte Rikke. Hun fortalte at hun ønsket å bli miljøagent fordi hun bryr seg om miljøet.

– Når Maren og Matilde begynte sa de hvor gøy det var, og siden jeg er opptatt av miljøet, tenkte jeg at jeg ville bli miljøagent, sa hun. Rikke fikk bekreftende nikk fra den øvrige aksjonsgruppen, mens Sean ivrig viste kortet de legger på frontruten til tomgangs banditter.

– Dette er det vi liker, og dette synes vi er helt feil!, demonstrerte han med streng mine.

Den ene siden på kortet viste en grønn bil og et tre, der det står "Lufta er for alle! Hilsen Miljøagent, med rett til å si i fra!". Motsatt side viste en svart bil og tilhørende eksosboble med påskriften "Tomgangsaksjonen 2010 Skru av motoren når bilen står stille! Eksos forurenser og lukter pyton!"

Redd kloden!

På nettsiden til miljøagentene står det at barnas røst må bli hørt. "Alle barn i Norge kan bli miljøagenter og jobbe for at vi skal ta vare på jordkloden vår."

– Vi arbeider for et samfunn der mennesket vet hva naturen tåler og handler etter det. Vi ønsker et renere miljø og en tryggere framtid for jorden og menneskene som bor på den, sa aksjonsleder Vinje.

Heldigvis var det ikke mange miljøsvin å oppspore ved Manglerud skole mandags ettermiddag. Tvert i mot banket agentene på ruten til en dame, som hadde sittet en stund i bilen sin.

– Jeg har ikke på motoren altså, bedyret hun ut av døren.

– Jeg sitter faktisk og fryser, smilte hun tappert.

Dette var godt å høre, mente Miljøagentene. For de som faktisk blir tatt på fersken med bilen på tomgang blir i følge Vinje litt flaue.

–Først ser de på barna og lurer på hva "dette er for noe". Deretter skrur de ydmykt av motoren, mens de tar i mot kortet; "Lufta er for alle!".

– Alle burde bli miljøagenter, for det er viktig å tenke på miljøet, sa Connie og Sofie avslutningsvis. Sjekk ut www.miljoagentene.nofor mer info eller hvis du ønsker å bli medlem.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?