Bill Gates' store avskjed

Det blir litt spesielt når en av verdens rikeste menn sier farvel.

09.01.08 08:38

LAS VEGAS (Nettavisen): Bill Gates har i mange år vært selve definisjonen på nerd, og som frontfigur og gründer av Microsoft med en relativt uformell fremtoning har han blitt en kultfigur.

Nå nærmer deg seg slutten på hans legendariske karriære i Microsoft, for i sommer trekker han seg tilbake som teknologisjef i datagiganten. Nå skal gi bort pengene sine til veldedighet på heltid.

Nattens tale på teknologimessen CES i Las Vegas ble derfor som et stort avskjedssjow med bransjen, fremfor å være en visjonær fremtidsvisjon for hvordan vår digitale slik det har vært de de siste åtte årene.

Gates begynte nemlig sin tale med å vise en omfattende film om hvordan han så for seg at hans siste arbeidsdag i Microsoft vil være. I filmen hadde han fått med seg svært kjente fjes som Bono, Hilary Clinton, Barack Obama, The Daily Show-programleder Jon Stewart og mange flere i en svært ironisk film der Gates blir fremstilt som en slitsom pest og talentløs plage som de fleste helt prøver å unngå å ha noe som helst med etter at han har hatt sin siste dag i Microsoft.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Dingser skal snakke sammen
Etter dette gikk han over til å snakke om Microsofts store plan med såkalt «Connected Experience». Det handler i det store og hele om hvordan alle digitale enheter skal kunne snakke med hverandre, for å sørge for fri flyt av informasjon.

Integrert i visjonen er et helt nytt, intuitivt brukergrensesnitt på datamaskiner, mobiltelefoner og lignende, som handler om avanserte trykkfølsomme skjermer og talestyring.

I denne sammenheng lanserte Gates den nye tjenesten Windows Live Events. Dette er en tjeneste som blir integrert i Windows Live Spaces som gjør at du kan invitere venner til forskjellige fester og hendelser. Kort sagt en blåkopi av mulighetene som ligger i Facebook.

TV og film på Xbox Live
En langt mer spennende nyhet Gates kunne presentere under nattens tale var at selskapet nå har inngått en avtale med ABC og Disney som betyr at selskapenes TV-serier vil bli tilgjengelige på Xbox Live, noe som fort kan betyr at tjenesten kan vokse seg opp til å bli en seriøs konkurrent til iTunes på dette området.

Ikke et ord ble nevnt om internasjonal tilgjengelighet, noe som trolig betyr at vi kan se langt etter dette i Norge med det aller første.

I samme slengen ble det annonsert at MGM vil legge ut store deler av sin filmkatalog på tjenesten. Dette er det langt mer sannsynlig at vi vil kunne se noe av her i landet etter hvert.

Zune-nytt
Gates og Microsoft er fortsatt overbevist om at deres Zune-konsept har fremtiden for seg, som er en iPod-konkurrent. Nå er de faktisk så sikre på det at de har valgt å begynne å selge den utenfor USA. I løpet av våren vil nemlig kanadiere få tilgang til spilleren, og ytterligere ekspansjen ble indikert.

Måten Microsoft ønsker å gjøre Zune populær på er gjennom sin splitter nye "Zune Social"-tjeneste. Dette er en nettbasert tjeneste som holder oversikten over hva slags musikk du spiller av på din Zune, og lager topplister som legges ut på nettet som dine venner kan se på.

Gjennom aktiv oppkobling mot artisters egne sider og andres favorittlister håper Microsoft at dette skal bli en tjeneste som skal gjøre det enklere for deg og dine venner å oppdage ny musikk. Tjenesten er nemlig selvsagt koblet opp mot Zunes egen nettbutikk for musikk.

En go'bit helt til slutt
I tillegg til masse dilldall-snakk klarte Gates likevel å presentere én virkelig spennende fremtidsvisjon, som Microsoft jobber hardt med for tiden. Selskapet ønsker nemlig at kameraet i din mobiltelefon skal utstyres med svært avansert ansikts- og omgivelsesgjenkjenning.

Gates viste frem en prototype som automatisk gjenkjente mennesker, og kunne vise frem kontaktinformasjon, navn og notater du hadde laget på disse menneskene. Utpreget praktisk for de av oss som ikke er alt for flink på å huske navn.

Men enheten kunne ikke bare gjenkjenne personer, den kunne også gjenkjenne bygninger, og da automatisk gi deg relevant fakta om bygningen, og kanskje gode spisesteder i nærheten.

Avsluttet med Slash og Guitar Hero
Som en avslutning på det vi vil kalle en avskjedstale stilte tidligere Guns 'n' Roses-gitarist Slash opp og spilte guitar sammen med Bill Gates på en Guitar Hero-guitar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.