*Nettavisen* Nyheter.

Bill Gates sier Sverige kan vise vei ut av koronakrisen

SVERIGE-KRITIKK: Filantrop og milliardær Bill Gates mener at svenskenes koronastrategi er feil.

BER RIKE LAND BIDRA: Filantrop og multimilliardær Bill Gates trekker fram Sverige som eksempel. Foto: Nicholas Kamm (AFP/NTB Scanpix)

- Jeg ønsker at alle skal være like generøse, sier Bill Gates om svenskene.

15.09.20 12:14

Sveriges koronastrategi, uten den omfattende nedstengningen, har skapt internasjonal oppmerksomhet. Nå mener Microsoft-gründer, multimilliardær og filantrop Bill Gates at Sverige kan vise verden vei ut av pandemien.

Les også: Tre vaksiner kjemper om å bli godkjent først - favoritter kan skape ekstra utfordringer

Bekymret for bistand

Til avisa Svenska Dagbladet sier Gates at han håper å se Sverige i førersetet, både økonomisk og medisinsk, når verden skal manøvrere seg ut av pandemien. Gates er bekymret for at rike land skal bruke pandemien som et påskudd til å redusere bistanden til fattige land.

Han uttrykker bekymring for veksten i ekstrem fattigdom siden pandemien brøt ut og for at mange deler av verden mangler viktige medisiner. På dette området har utviklingen gått 25 år tilbake i tid på 25 uker, mener Gates.

Les også: Elon Musk og Bill Gates el-krangel: - Han har ikke peiling

- Pandemien har økt forskjellene i verden på nesten alle nivåer. Det kommer å ta to-tre år før vi er tilbake på banen, sier Gates ifølge avisa.

Peker på Norge og Sverige

- Sverige er en svært generøs bistandsgiver og ligger, sammen med Norge, på topp med 1 prosent av BNP. Jeg ønsker at alle givere skal være generøse, men alt over 0,7 prosent er utmerket, sier Gates videre.

Les også: Svenske helsemyndigheter ser på ny korona-anbefaling - vil gi legene fullmakt

Klokka 14 tirsdag holder Folkhälsomyndigheten i Sverige på ny pressekonferanse om koronasituasjonen i landet. Der deltar blant andre statsepidemiolog Anders Tegnell.

Du kan følge pressekonferansen direkte her:

WHO forventer flere dødsfall

Verdens helseorganisasjon ( WHO) sier de forventer at det daglige antallet koronadødsfall vil stige i Europa i oktober og november.

– Det kommer til å bli verre. I oktober og november kommer vi til å ha flere dødsfall, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge mandag, ifølge NTB.

WHOs 55 europeiske medlemsland avholder denne uka videomøte for å diskutere den videre responsen på koronapandemien og organisasjonens strategi for de neste årene.

180 vaksiner under utprøving

Per nå er 180 vaksiner mot covid-19 under utvikling, 35 av dem er under utprøving på mennesker.

Utfordringen for WHO og verdenssamfunnet er nå å få disse vaksinene på plass og samtidig sikre tilgang for de som trenger dem.

I april tok WHO, sammen med blant andre EU-kommisjonen, et initiativ kalt ACT Accelerator for å sikre en rettferdig fordeling av vaksiner og helsehjelp. Her gjenstår det fortsatt store summer før finansieringen er på plass.

WHO har samtidig uttrykt bekymring for at det de kaller vaksine-nasjonalisme kan hindre framdriften i arbeidet for å sette en sluttstrek for pandemien og har bedt alle land bidra til å sette fart i ACT Accelerator-arbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.