RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Billig = bra

Sist oppdatert:
Prisene på batterier varierer voldsomt. Testresultater og batteritips finner du her.

I enhver husholdning finner du AA-batterier i apparater som klokker, fjernkontroller, radioer, kameraer og liknende.

Kan kastes

Men hvor gjør du av batteriene når de er brukt opp? Ifølge Grønn Hverdag kan fleste batteriene trygt hives i søpla. Dette er batterier som:

- vanlige alkaliske batterier og brunsteinsbatterier: disse er merket alkaline og inneholder ikke miljøgifter.
- lithiumbatterier:inneholder heller ikke miljøgifter.

Må leveres inn
Andre batterier regnes som EE-avfall og skal leveres inn. Dette er batterier som:

- knappcellebatterier: kjennetegnes ved at de er formet som knapper og er sølvfargede. Dette er batterier som brukes i blant annet armbåndsur. Noen inneholder blant annet kvikksølv, og skal derfor leveres inn.
- alle oppladbare batterier: noen av disse inneholder miljøgifter og går dessuten til materialgjenvinning. Dette gjelder også mobiltelefonbatterier. - bilbatterier inneholder bly, og kan leveres inn til bensinstasjon eller bilforhandlere.
- innebygde batterier: i leker, klær og liknende.

Billige batterier kom bra ut
Stadig færre anvender vel og merke oppladbare batterier. For det viktigste for forbrukerne synes å være lang batterilevetid, framfor at de kan gjenbrukes.

I den anledning har det svenske forbrukermagasinet Råd & Røn har testet ti ulike AA-batterier. Testen viste at billig faktisk er ganske bra.

Levetiden på batteriene varierte fra 19 til 22 timer. Testens billigste batterier fra Ikea og Euroshopper kom godt ut i testen. De koster henholdsvis 1,90 kronerog 2,30 kroner per batteri. Ikeabatteriet hadde en driftstid på 20 timer og 50 minutter, mens batteriet fra Euroshopper varte i 21 timer og 34 minutter.

GP Digi 1 var det desidert dyreste batteriet i testen og kostet hele 18,40 kroner per batteri. Det hadde en driftstid på kun 19 timer og 4 miinutter.

Best driftstid hadde batteriet Ultra M3 fra Duracell. Det er litt dyrere enn gjennomsnittet med ca 12 kroner per batteri, men varte til gjengjeld i 22 timer og 16 minutter.

Råd og Røn understreker i testen at Ikeabatteriene gir deg mest driftstid for pengene.

Oppbevar batteriene kjølig
De fleste oppbevarer batteriene sine i et skap eller i verktøykassen. Men det bete er faktisk å lagre batteriene på et kjølig sted, for eksempel i kjøleskapet. Batteriene kan ligge i romtemperatur like før du begynner å bruke dem.

(Kilde: gronnhverdag.no og Statens Forurensningstilsyn)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere