*Nettavisen* Nyheter.

Billig og sunt i januar

Foto: (Foto: Thinkstock)

Sjekk hvilke retter som både er billige og sunne her.

05.01.11 18:58

(SIDE2): Er du klar for din nye, sunne hverdag?

Det hjelper selvsagt ikke med helomvending av det slaget hvor du spiser så lite og sunt at du garantert sprekker i løpet av en uke. Men du er nødt til å ta deg selv i nakken likevel. Kast ut gamle pepperkaker og sukkertøy og kjøp inn sunne og billige ingredienser. Under får du noen ideer og oppskrifter på retter som er enkle å lage.

Ernæringsfysiolog i Somebody.no, Camilla Andersens tips til en sunnere hverdag:

Middager:
Lapskaus (poteter, kålrot, gulrøtter, løk, purre og go og mager kjøttpølse i biter)
Fiskekaker med hjemmelaget potetstappe og kokte gulrøtter
Wok (ferdig blanding eller friske grønnsaker, strimlet svin og en woksaus)
Pitabrød med grønnsaker, guacamole eller aioli og kylling
Omelett med skinke, purre, løk og tomat
Pai med løk
Løksuppe og andre supper (dropp pose og lag fra grunnen!)

FÅ OVERSIKT: Her handler du billigst

Frokost/Lunsj:
Fruktsalat med mager vaniljekesam og hakkede nøtter
Shake av 1 banan, 1/2 avocado, 1.5 dl appelsinjuice og saften av 1/2 lime
Smørbrød med aioli/avocado, skinke, grønt og tomat. Kvernet pepper til slutt.
Suppe med 1 grovt rundstykke til
Havregrøt av havregryn, linfrø og solsikkekjerner

Tenk at du skal ha et innslag av grønnsaker til alle måltider. Ha gulrøtter tilgjengelig som knaskemat. Agurk, tomat, paprika som fast følge på smørbrød.

Og så vil jeg gjerne inspirere alle til å lage hjemmelagde knekkebrød. Supersunne og enkle å lage.

Oppskrift:
4 dl havregryn
2.5 dl solsikkekjerner
2.5 dl sesamfrø
1.5 dl linfrø
3 dl sammalt rug, grov
1 ts salt
1 ts bakepulver
8 dl lunkent vann

Bland alt og la det svelle 5 min før du smører ut på 2 plater med bakepapir. Sett i ovnen på 200 grader (varmluft - begge brett samtidig). Etter 10 minutter tar du dem ut for å rute opp knekkebrødene med en pizzarulle. Sett dem inn igjen og stek i 40 minutter.

Det er deilig å gi kroppen det den vil ha av næringsrik mat - da føler du seg så mye bedre. Det er ikke mye som skal til. Dropp de usunne tilbudene på boller, muffins, pølse og godteri i hverdagen og spar kosen til helgen. La uken preges av sunn mat. Du vil merke det på både humør, overskudd, vekt og trivsel.

Her er noen tips fra fagkonsulent på ernæring, Rannveig Førland hos Grete Roede AS:

HERMETIKK - mais, bønner, erter
Det er mye godt og sunt pålegg i hermetikkhyllen. Både tunfisk og makrell i tomat er gode valg. Tunfisk er både smakfullt og magert, mens makrell i tomat bidrar med det sunne Omega-3 fettet. Ellers er mais, flådde tomater, bønner og erter god og sunn mat for en rimelig penge.

GRØNNSAKER - Gulrot, kålrot, sellerirot, purre
Grønnsaker hører med dersom du ønsker å spise sunt. Du får generelt mye for pengene i grønnsakdisken, og særlig hvis du baserer deg mye på våre tradisjonelle norske grønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot, purre og løk. Disse grønnsakene bidrar med både vitaminer og mineraler i kostholdet, gir mye god smak til maten og passer i mange ulike retter. Husk at grønnsaker kan brukes til mer enn middagstilbehør, det egner seg også godt til supper, vegetarretter og som snacks.

FISK - Fiskeburger eller laks
Et godt tips for deg som ønsker å spise sunt er å spise en fiskemiddag mer i uken. Og det trenger ikke bety økte matbudsjetter. Laks er å få kjøpt til en rimelig penge og den kan du lage mye godt av. Fiskekaker er sunt, billig og lettvint, og må ikke nødvendigvis tilberedes med poteter. Hva med en rask fiskeburger?

WOK – kjapt, sunt og billig
Wok kan være en rask vei til både sunnere og billigere mat. Først av alt er det enkelt og det går fort. Deretter kan du med fordel bruke mye grønnsaker og mindre kjøtt per person – altså kan det være god økonomi i tillegg.

LOMPER OG PITABRØD med fyll
Pitabrød er ikke dyrt – og kan brukes som utgangspunkt for mange spennende småretter og kjappe lunsjer. Fyll opp med masse grønt, tunfisk eller kylling, friske urter og litt kesam eller mager dressing, så har du en billig og lekker lunsj på få minutter! Kjøp gjerne inn litt ekstra, lomper har lang holdbarhet, og pitabrød kan fryses ned.

VEGETAR - Go veggie
Ikke glem at du kan lage mye godt av bare grønnsaker. Prøv deg fram med ulike typer bønner og linser, det er billig og mettende matvarer. En vegetarrett i uka kan bidra til både sunnere kosthold og bedre økonomi. I tillegg kan det kanskje være akkurat den utfordringen du trenger å gi deg selv for å få litt variasjon i hverdagsmiddagene.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.